Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

15 stvari koje novac ne može kupiti

Ljudi često one oko sebe, koje osobno nisu upoznali, vrednuju temeljem njihovog materijalnog statusa, pa tako dominira uvjerenje da nema poštenih bogataša i da su to sve bezosjećajni sebičnjaci koji su se obogatili na tuđem jadu i nevolji, dok eto, sirotinja je poštena, nesebična i … je li to baš tako? ili je svaki čovjek priča za sebe?

……………………………………………………………………..

Kad je Titanic potonuo, na njemu je bio i milijunaš John Jacob Astor IV. Novac na njegovom bankovnom računu bio je dovoljan za izgradnju 30 Titanica. Međutim, suočen sa smrtnom opasnošću, odabrao je ono što je smatrao moralno ispravnim i odustao od svog mjesta u čamcu za spašavanje kako bi spasio dvoje preplašene djece.

Milijunaš Isidor Straus, suvlasnik najvećeg američkog lanca robnih kuća “Macy’s”, koji je također bio na Titanicu, rekao je:

“Nikad neću ući u čamac za spašavanje prije drugih ljudi.”

Njegova žena, Ida Straus, također se odbila ukrcati u čamac za spašavanje, ustupivši svoje mjesto svojoj novoimenovanoj služavki Ellen Bird. Posljednje trenutke života odlučila je provesti sa suprugom.

Ovi bogati pojedinci radije su se rastali od svog bogatstva, pa čak i života, negoli kompromitirali svoja moralna načela. Njihov izbor u korist moralnih vrijednosti istaknuo je briljantnost ljudske civilizacije i ljudske prirode.

……………………………………………………………………..

meni se čini da nije problem u novcu, bogatstvu i siromaštvu nego u moralu… ili ga imaš ili ga nemaš….

“Top 15 stvari koje novac ne može kupiti

Vrijeme. Sreća. Unutarnji mir. Integritet. Ljubav. Karakter. Maniri. Zdravlje. Poštovanje. Moral. Povjerenje. Strpljenje. Klasa. Zdrav razum. Dostojanstvo.”

― Roy T. Bennett, Svjetlo u srcu