Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

“Ako ne možete oprostiti, nemojte se ženiti.”

Velik broj mladenaca u Hrvatskoj i Bosni Hercegovini, bez obzira prakticirali vjeru ili ne, odlučuje se vjenčati u crkvi.

To je odličan trenutak za nadahnutog svećenika da progovori o smislu i važnosti braka te uputi precizne savjete onima koji kreću u (najčešće) doživotnu avanturu. Ponekad upravo tih nekoliko rečenica može parovima promijeniti život na bolje te im poslužiti kao izvor na koji će se vraćati u trenucima kada se bračni brod zaljulja.

Autor Tom Hoopes dao je četiri odlična savjeta koje je na vjenčanju njegove kćeri izrekao katolički svećenik Hughes Sundeme. Otac Sundeme rođen je u Gani, ali služi u američkoj saveznoj državi Kansas, a prema Hoopesovim riječima jedna njegova fraza predstavlja lijek za 90% bračnih problema: “Ako ne možete oprostiti, nemojte se ženiti. Kada čujete da ljudi slave 30, 40, 50 godina zajedničkog života, oni slave oprost.”

U nastavku prenosimo savjete koje je u propovijedi izrekao o. Sundeme.

1. Bol u braku je smisao braka

“Brak je služba vrijeđanja”, poručio je svećenik što je, piše Hoopes, izazvalo nekontrolirani smijeh okupljenih. Kako je objasnio: “Bog nam je dao brak kako bismo mogli uvrijediti jedan drugoga te poticati međusobnu poniznost i praštanje.”

“Pojavit će se neslaganja, rasprave, nerazumijevanja, povrijeđeni osjećaji, a moguće i grube riječi. Te različitosti mogu ili pokvariti i uništiti vašu ljubav ili ju osnažiti i produbiti. Ako se brzo pomirite i zacijelite rane, vaša ljubav doći će na novu razinu, a povećat će se i radost”, dodao je.

2. Uloga roditelja supružnika u njihovom braku manja je nego što smatraju

“Roditeljima kažem, muškarac ostavlja svog oca i majku i vezuje se uz ženu. Pustite svaku navezanost na vaše sinove i kćeri. Pružite savjet, ali se nemojte miješati”, rekao je u homiliji o. Sundeme.

Autor Hoopes složio se s njim, poručivši kako svi znamo primjere roditeljskog prigovaranja koji su izazvali više štete nego koristi: od savjeta o pelenama, držanja očekivanog standarda čistoće do toga kako se ispravno kuhaju krumpiri.

3. Uloga župne zajednice u braku veća je nego što smatraju

Naša vjernost u braku, ističe Hoopes, pomaže onima koji imaju problema s vjernošću, a naša nevjera može povrijediti i ljude izvan obitelji. Stoga autor citira ove svećenikove riječi:

“Svim okupljenima poručujem, neka naša prisutnost pomogne paru u rastu, umjesto da ih uništi. Ponekad uništavamo tuđe brakove” lošim svjedočenjem i ogovaranjem. “Kažemo, vidi ovoga. Oženjen je, a vidi što radi.”

4. Isus bračne parove šalje kao prve učenike

“Isus je slao učenike u parovima da naviještaju Radosnu vijest. Vi ste također, sakramentom braka, poslani da kao par naviještate evanđelje i svjedočite svojim životima”, zaključio je svećenik.

Hoopes je pak istaknuo da mu sviđa takav način razmišljanja o vlastitom braku: “Nas dvoje zajedno hodamo prema vječnosti, maleni u usporedbi sa svijetom, ali snažni s Kristom u sakramentima.”

A kako se vama sviđaju ovi savjeti?