Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

BISKUPOVA PORUKA ZA POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE.

Draga braćo svećenici,

drage vjeroučiteljice i vjeroučitelji,

dragi vjeroučenici,

Navršilo se trideset godina od uvođenja vjeronauka u javne škole kao izbornog obrazovnog predmeta u sastavu škole. Tijekom tih prošlih godina doživjeli smo mi stariji mnogo dramatičnih događaja, poglavito tijekom ratnih godina a i prvih godina poraća. Doživjeli smo i mnogo radosnih i sretnih trenutaka. Za sve – i teške i ugodne trenutke recimo Bogu: HVALA!

1. Osim dobrom Bogu, ja kao Vaš brat u istoj vjeri, a za Vas pred Bogom i Crkvom Kristovom suodgovoran za Vaše vječno spasenje, želim zahvaliti i svima Vama: Prvenstveno – Vama roditeljima, koji ste surađujući spremno s Bogom Stvoriteljem, donijeli na svijet Njegovo ljubljeno stvorenje – vaše dijete. To dijete ste svetim krštenjem učinili Božjim djetetom, a svojim primjerom kršćanskog života nastojite ga osposobiti da i samo bude osvjedočeni Kristov učenik i suradnik u Njegovoj Crkvi.

Slično, kao što sam vašim roditeljima pisao prije trideset godina, kada sam ih bodrio i zaklinjao da odlučnije i odgovornije nego u ranijim godinama protuvjerskoga ateističkog državnog uređenja pristupe ispravnom i cjelovitom odgoju svoje djece, među kojima ste tada bili i mnogi od Vas današnjih roditelja, – potičem sada i vas da se i vi osobno, što više potrudite, kako bi Vaše dijete, kao vjeroučenik napredovalo kako u stjecanju vjerskog znanja tako i osobnom življenju u vašoj obitelji u duhu kršćanske vjere. Dajte im prvenstveno vi pravi primjer svojim vjerodostojnim kršćanskim načinom življenja, kako će se uz Vas najbolje spremiti za životne izazove koji ih čekaju i ne zanijekati svoju pripadnost Kristovoj Crkvi, gdje god se kasnije i u kakvim god se životnim okolnostima našli.

2. Želim također zahvaliti i vama, dragim vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima, dragocjenim Kristovim suradnicima, a dakako i suradnicima mnogih naših župnika, u čijim župnim zajednicama savjesno i blagoslovljeno djelujete – neki od Vas već dugi niz godina. Krist, Božanski Vjeroučitelj je vama tijekom svih proteklih godina vašeg predanoga rada u sijanju i obrađivanju mladih i svježih ‟njiva‟ u srcima i dušama vaših prijašnjih i sadašnjih vjeroučenika uvijek iznova davao i svjetlo i snagu svoga Svetoga Duha, da uradite ono i onako, kako se Njemu sviđa, a kako je najkorisnije za stasanje i učvršćenje zdravog vjerničkog lika vaše mlade braće i sestara u vjeri, vaših dragih vjeroučenika.

Hvala vam za vaš osobni trud oko daljnjeg stjecanja i usavršavanja pouzdanog teološkog znanja i kvalificiranog predavanja u školi, a osobito oko vašega življenja po katoličkoj vjeri i u skladu s vašim znanjem o katoličkoj vjeri i o katoličkom nauku, a što posredujete mladim generacijama katolika u našim župama.

Potičem Vas da i tijekom ove nove školske godine – u duhu crkvenih smjernica – savjesno i odgovorno pristupate nastavljanju započetog dragocjenog djela u našoj mjesnoj Crkvi, tražeći i oslanjajući se trajno na zagarantiranu Vam Božju pomoć!

3. Vas dragi vjeroučenici, blagoslivljam, radujući se zajedno s vašim roditeljima i vjeroučiteljima kao i s vašim svećenicima, jer se trudite što više i što temeljitije upoznati dragoga Isusa, jedinog Spasitelja – i vašega i svih ljudi, te povjerovati Njegovoj neizmjernoj ljubavi, koja želi istinski usrećiti svakog od vas i pomoći vam da kročite u život i kroz život koji je pred vama, s pouzdanjem, sigurnošću i optimizmom, jer je On trajno s vama i bit će trajno s vama.

Iskoristite i ovu novu školsku godinu da svoje vjersko znanje, koje ćete postići u školskim klupama i u župnoj katehezi u vašoj župi, što savjesnije i što plodnije pretočite u svoj svakodnevni život, u krugu svoje obitelji i svojih školskih drugarica i drugova, odnosno članova vaše župne zajednice.

4. Zahvaljujem, draga braćo svećenici, i vama za sav vaš dosadašnji i sadašnji savjestan i odgovoran pastoralni rad u vašoj župnoj zajednici, odnosno zajednicama koje predvodite na putu življene vjere. Potičem vas da se istinski trudite biti pravi dušobrižnici svim članovima svoje župne zajednice pa tako i roditeljima vjeroučenika i vjeroučenicima i vjeroučiteljima, koje smatrajte i cijenite kao svoje dragocjene suradnike i pomoćnike u vašoj – pred Bogom – odgovornoj službi u Kristovoj Crkvi!

Na sve vas, drage braćo svećenici, dragi roditelji, vjeroučitelji i dragi vjeroučenici zazivam Božji blagoslov i molim Majčinski zagovor i zaštitu Presvete Djevice i Bogorodice Marije, kao i bl. Ivana Merza, Zaštitnika i Pomoćnika, osobito svih vjernika laika, i sve naše mladeži.

Vaš brat Franjo, biskup