Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

CRKVA NA REŠETARICI OPET META VANDALA!

Crkva svetog Ilije proroka na Rešetarici zadnjih godina nalazi se na migrantskoj ruti i svjedoci smo kako mnogima postaje deponije smeća a ne sveto mjesto. Ova crkva, koja se nalazi uz ranokršćansku baziliku koje je pod vodom akumulacije Buško Jezero, sagrađena je i blagoslovljena 1928. godine i sveto je kultno mjesto ljudi ovoga kraja.

Zadnjih godina svi prešućujemo migrante koji se slobodno kreću i prije prelaska državne granice uništavaju svoje dokumente, odjeći i smeće koje sa sobom nose. Osim njih ovom Svetištu štetu čine i dnevni turisti, putnici, zovimo ih kako hoćemo koji na odmorištu svetog Ilije ostavljaju tone smeća koje je razbacano svuda uokolo bez obzira što predviđeno mjesto za otpatke već postoji. Osim njih i lokalno stanovništvo počesto ostavlja svoje smeće a u zadnje vrijeme i obližnja mesnica ovdje ostavlja svoj krupni otpad. Ukratko: čovjeku pamet zablokira kad vidi što je čovjek u stanju iza sebe ostaviti.

Slike koje objavljujemo nastale su 2022.godine a i danas je situacija nepromjenjena.

Nadam se kako će naše lokalne vlasti učiniti nešto po pitanju Rešetarice koja je ujedno i nacionalni spomenik i baština koju danas više nego ikada trebamo čuvati!