Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

DON PERO BADROV NA REŠETARICI

Proslava svetog Ilije započela dan ranije u predvečerje svetog Ilije, kad je Euharistiju i adoraciju pred Presvetim predvodio don Pero Badrov, svećenik čiji su roditelji rodom iz Podhuma i Podgradine. Uz don Peru u koncelebraciji je bio fra Jure i veći broj vjernika koji su donijeli zavjete i svoje molitvene nakane pred Gospodina. U propovijedi don Pero je istaknuo: „Svi ponekad bolujemo od slike velikog i moćnog, nemilosrdnog Boga koji će zgaziti sve naše neprijatelje, od stava neosjetljivosti i nerazumijevanja za one koji su u potrebi i na rubu društva. S druge strane svi smo i ponekad malaksali, sumnjičavi, umorni i opterećeni životom. Mnoge nam stvari umaraju srce: razočaranja i rane iz prošlosti, tereti koje treba nositi i nepravde koje nam je u sadašnjosti podnositi, nesigurnosti i brige vezane uz budućnost.

Nasuprot svemu tome stoji istinski Mesija koji nas poziva; Dođite! U trenucima tame kad je rako prirodno ostati sam, očajavati zbog nepravde i zla, kad se sprijateljimo s tugom. Krist nam kaže: Dođi! Te nas izvuče iz živog pijeska života. Svima nam govori samo hrabro te nemoj se zatvoriti pod pritiskom. Krist nas uvijek čeka da nam daruje snage, On lakša muke srca našega i pomaže nam nositi križ. Po Kristu nam dolazi mir koji ne prestaje ni u kušnjama i trpljenjima. On čeka da ga susretnemo u molitvi, u Riječi, u sakramentima. Budimo maleni. Oni koji primaju, koji se otvaraju, koji razlikuju darovanost od posjeda. Oni koji se ne uzdižu iznad drugih. Maleni su veliki u mudrosti križa i iskrenosti srca.

Sveti Charles de Foucaul nas hrabri: BOŽE MOJ, NEKOĆ SAM VJEROVAO DA JE POTREBNO USPINJATI SE KAKO BIH DOŠAO K TEBI; SADA RAZUMIJEM DA JE NUŽNO SILAZITI, SILAZITI U PONIZNOST.“ zaključio je don Pero.

Nakon adoracije blagoslovljen je svitnjak svetom Iliji uz molitvu da nas Gospodin očisti od lažnih božanstava kako bi i mi poput svetog Ilije revnovali za Boga.