Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

DUHOVNA OBNOVA FRAME BIH 2024.

Od 17. do 19. svibnja 2024. održana je IX. Nacionalna duhovna obnova u dvorcu Nancy i Patricka u Međugorju. Ove godine su sudjelovala 74 framaša iz čitave Bosne i Hercegovine.

Okupljanje framaša je započelo u 15 sati nakon čega smo se zajedno uputili na večernji molitveni program u crkvi svetog Jakova u Međugorju. Po povratku smo poslušali svjedočanstvo naših domaćina Nancy i Patricka. Uslijedilo je međusobno upoznavanje framaša i dan smo završili zajedničkom molitvom.

Drugi dan duhovne obnove započeo je jutarnjom molitvom. Fra Ivan Crnogorac održao je predavanje na temu „Pustinja – tišina“. Nakon poučnog predavanja uputili smo se na Križevac moleći put križa. Na Križevcu smo imali pustinju tijekom koje je svaki framaš trebao pronaći mjesto za sebe i izdvojiti vrijeme u kojem će se skrušiti i provesti ga u molitvi i razmatranju. Potom, u subotu poslijepodne, nakon slobodnog vremena, naš duhovni asistent, fra Jozo Hrkać, cjelovito je prešao ispit savjesti i pripremio nas za ispovijed. Kao i u petak, nazočili smo međugorskom večernjem molitvenom programu. Nakon cijelog dana ispunjenog raznolikim programom uslijedilo je vrijeme za malo zabave. Uz karaoke framaši su radosno zapjevali i opustili se.

Posljednji dan duhovne obnove također smo započeli molitvom časoslova. Nakon doručka uputili smo se na brdo ukazanja da Gospi zahvalimo na svim ovim plodovima našeg zajedništva i susreta s Gospodinom, jednih s drugima i samima sobom. Uslijedila je sveta Misa, ručak, pozdravi i odlazak kućama. Zahvalni smo dragom Bogu na ovoj duhovnoj obnovi i mogućnosti da susretnemo braću i sestre iz cijele Bosne i Hercegovine. Ali, posebna je radost što se vraćamo svojim domovima, bratstvima, obitelji i prijateljima spremniji naviještati ime Gospodnje kako i veli geslo ovogodišnje duhovne obnove.

Iz naše Frame na duhovnoj obnovi framaša sudjelovali su Stipe Čeko i David Miloloža.