Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

EVO, KAKO UMIRE SVETAC!

„Sestrica smrt“

Priča se da je liječnik otišao posjetiti svetog Franju Asiškog kad je bio vrlo bolestan.

Na inzistiranje sveca, liječnik mu je rekao da će uskoro umrijeti. U tom je trenutku Franjo uzbuđeno uskliknuo poznate riječi: „Dobrodošla, sestrice smrti!“

Čitao sam i ovo o njegovoj smrti:

„Jedan ga je fratar obavijestio o njegovu skorom odlasku i pozvao ga da svima pruži primjer vedrine i radosti. Franjin odgovor na to bio je poziv bratu Angelu i bratu Leoneu da zapjevaju ‘Pjesmu brata Sunca’, a on je dodao novi stih koji je glasio:

Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri nam tjelesnoj smrti, kojoj nijedan smrtnik umaći neće. Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu, a blažen, koje Ti nađeš po volji presvetoj svojoj.

Od svetaca učimo živjeti u punini, voleći, praštajući, čineći dobra djela u skladu s Božjom voljom koja je savršena i imajući čistu dušu i čistu savjest.

Tako ćemo, kad stigne „sestrica smrt“, moći zahvaliti Bogu za svu Njegovu ljubav, za život i obitelj; moći ćemo Mu zahvaliti zato što nam pokazuje put do Neba i zato što je On naš Otac.

Bog vas blagoslovio!

„Jer je Bog stvorio čovjeka za neraspadljivost i učinio ga na sliku svoje besmrtnosti. A đavlovom je zavišću došla smrt u svijet i nju će iskusiti oni koji njemu pripadaju.“ Knjiga Mudrosti 2