Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

FRA JURICA PERIŠA: KRAJNI JE ČAS DA SAZOVEMO DUHOVNE STOŽERE U SVOJIM OBITELJIMA

Ovo je zasigurno najoriginalniji advent u životu vjernika – govori u uvodu razgovora za Večernji list fra Jurica Periša, omiljeni livanjski svećenik i župnik župe Podhum, koji se ovih dana nalazi u samoizolaciji jer je pozitivan na koronavirus, a kako nam je priznao, jedva čeka susresti se sa svojim vjernicima, piše Večernji list BiH.

Naučili živjeti po novom

– Ovo je advent u kojem mnoge stvari nisu kao prije, ne možemo kao nekad svi zajedno hrliti na mise zornice i crkve nam nisu ispunjene kao ranije, u tom smislu izostao je taj blagdanski osjećaj, ali, s druge strane, advent je upravo ovo što sad živimo. Ovogodišnji advent poziva svakog od nas da sebi ovo posvjestimo: Bog je došao u našu ljudsku povijest i Bog će ponovno doći, ali je pitanje hoće li kad dođe u svojoj slavi, zateći vjeru ovdje na zemlji? Naučili smo ovih dana, u vremenu koronavirusa, slušati odluke stožera i uz naše negodovanje, više ili manje, pridržavamo se tih smjernica i njihovih naputaka. Ali, uz to, krajnji je čas da sazovemo duhovne stožere u svojim obiteljima gdje ćemo odlučili da od danas, uz naš adventski vijenac, molimo za naše obitelji, prijatelje, za Crkvu, za sve one koji nam nedostaju… – ističe fra Jurica. Priznaje nam da mu u ovom vremenu nedostaju njegovi župljani. – Dok vam ovo govorim, i sam se nalazim u izolaciji i imam koronavirus. U ovom vremenu molim za one ljude koji mi nedostaju, prvenstveno za moje župljane i ostali puk.

I meni nedostaju zornice s mojim narodom i pjesma “srca gore, evo zore”, i meni nedostaju svi oni susreti, svi oni dobri, dragi, plemeniti ljudi s kojima sam naučio živjeti.fra Jurica Periša

Sjetiti se svih u potrebi

Pozvao je sve vjernike da mole za one koji su trenutačno zaraženi i za one koji rade za dobrobit tijela i duša vjernika. – Pozivam na molitvu za sve bolesnike, za ljude u zdravstvenom sektoru koji rade u bolnicama, u staračkim domovima, kao i za one koji pate i teško podnose sve ovo, koji su u krizi i strahuju za sutrašnji dan te svoju egzistenciju stavljaju pod upitnik – pozvao je. Važna je, kaže, molitva i za dvojicu papa, Franju i Benedikta XVI., te kardinale, biskupe i druge vjerske dužnosnike. – I mi svećenici u BiH moramo čuvati ovaj narod koji nam je povjeren, a da svi zajedno s molitvom i zahvalnošću dočekamo Božić. Neka nam ovo vrijeme bude sveto i neka nam advent, jedinstven u našem životu, probudi osjećaj solidarnosti s ljudima koji trpe – poručio je fra Jurica. Vjeruje da će ovo vrijeme probuditi želju u svima nama da više cijenimo jedni druge. – Sveti Ivo poziva nas da budemo budni i pripravni jer Sin čovječji dolazi pa po Njegovu zagovoru neka nas prate molitva i dobra djela – zaključio je fra Jurica. Unatoč svemu, mnogi vjeruju da će prebroditi i ovo vrijeme te, što je najvažnije, zadržati duh Božića kao i prethodnih godina.