Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

FRA JURICA PERIŠA UPOZNAO SE ZA ŽUPLJANIMA PODHUMA

U subotu, na Rešetarici, župa Podhum, proslavljen je blagdan svetoga Ilije, zaštitnika ovoga mjesta. Na tom mjestu, pokraj Buškog jezera nalazi se starokršćanska bazilika iz 4. i 5. stoljeća ispod koje su arheološkim iskapanjima i istraživanjima pronađeni mnogi predmeti koji su za povijest neizmjerno važni. Oni nam govore kako je na ovim prostorima kršćanstvo od samih početaka bilo i te kako živo.

Ispred te iste crkve, pred mnoštvom puka, slavila se sveta euharistija na dan zaštitnika svetoga Ilije. Prisutni su bili župljani župe Podhum, ali i okolnih župa. Sveto misno slavlje predvodio je novoimenovani župnik župe Podhum, fra Jurica Periša. U liturgijskom slavlju pomagali su mu fra Ivan Tomić, bogoslov Hercegovačke franjevačke provincije koji trenutno studira u Zagrebu, te Školske sestre franjevke. Misno slavlje svojim pjevanjem uljepšao je zbor vjernika. To je ujedno i župniku bilo prvo veće slavlje nakon preuzimanja župe, te dobra prilika da se predstavi svojim župljanima i da se upozna sa svima.

U nadahnutoj propovijedi, između ostalog, župnik je istaknuo kako bi svi mi promašili smisao i bit ovog blagdana kada bi nam sveti Ilija ostao samo zagovornik i zaštitnik, neka povijesna biblijska osoba koja je živjela davno. Sveti Ilija poziva nas svojim primjerom da i danas djelujemo kao on.

Suvremeno moderno društvo i današnja kultura uporno nam nameću da vjera treba biti privatna stvar. Tu nas sveti Ilija poziva suprotno, da budemo glasni svjedoci. Ustati za pravednost, istinu, za svoj narod, za nezaštićene i obespravljene.fra Jurica Periša

Sveti Ilija je ustajao i govorio kada su svi ostali šutjeli. Na kraju, naglasio je župnik, svijet čeka tebe i mene, brate i sestro. Čeka glas, istinu, prihvaćanje i ljubav. Ne zaboravimo da smo danas vi i ja pozvani nadahnjivati se na liku i djelu svetoga Ilije, koji je ujedno i zaštitnik Bosne i Hercegovine. Nakon svete mise župljani su se upoznavali sa novim župnikom te mu izrazili srdačnu dobrodošlicu u novu župu.

Pokraj Buškog jezera u prelijepom okruženju, unatoč tomu što je bilo vruće, kao da se osjetio blagi lahor i to baš onaj u kojemu je sveti Ilija osjetio Božju blizinu. Na kraju, sretni i zadovoljni, očekujemo ubrzo novi susret na istom mjestu, uz molitvu krunice, slavlje svete mise i euharistijsko klanjanje, piše Vecernji.ba.