Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

FRAMA NA VIII. NACIONALNALNOJ DUHOVNOJ OBNOVI FRAME BIH

U Međugorju, od 19. do 21. svibnja 2023. godine održana je VIII. Nacionalna duhovna obnova Frame BiH pod geslom „O čovječe, ljubiš li život?“ (Ps, 34, 13)

Program je započeo u petak okupljanjem u dvorcu Nancy i Patrick gdje su framaši bili smješteni za vrijeme trajanja duhovne obnove. Framaši su zatim sudjelovali na večernjem molitvenom programu u župnoj crkvi. Nakon uvodnih pozdrava Anđele Marić, nacionalne predsjednice Frame BiH, uslijedilo je kratko upoznavanje framaša po grupama. Prvo predavanje održao je fra Stanko Mabić, duhovni asistent Frame Vitina. Fra Stanko je framašima govorio o samome geslu ovogodišnje duhovne obnove te rekao kako svi mi želimo se nauživati sretnih dana i da postoje dva odgovora kako to postići: jedan odgovor nudi ovaj svijet, a drugi odgovor je Isus Krist. Fra Stanko je također poručio framašima da čovjek ne može potpuno naći sebe sve dok se ne dariva drugima i da je služenje veća moć od vladanja. Završetkom programa u petak, framaši su uz molitvu krunice popeli se na mjesto Gospina ukazanja.

Subotom u jutro framaši su se okupili na zajedničkoj molitvi, a iza doručka je uslijedilo i drugo predavanje koje je održao fra Fran Ćorić, pomoćni duhovni asistent Frame Mostar. On je u svojemu predavanju pričao o duhovnoj pustinji. Poručio je framašima da iako se ne čini tako, pustinja je prostor obilja u kojemu spoznajemo da postoji više, da u tišini pustinje i u praznom prostoru nalaziš istinu – Boga. Također je ohrabrio framaše da daju uvijek i jedino sve od sebe jer se od rezerviranosti i djelomičnosti umire. S ovim mislima framaši su se zaputili na Križevac gdje su nakon molitve proveli vrijeme u svojoj osobnoj pustinji razmišljajući o svom duhovnom životu i tražeći odgovore na postavljena pitanja. Nakon ručka i slobodnog vremena, fra Ivan Hrkać, duhovni asistent Frame Međugorje održao je ispit savjesti kako bi se framaši što bolje pripremili za svetu ispovijed. Kao i prethodne večeri, dio programa je bila sveta misa i klanjanje u župnoj crkvi. Večer smo obogatili i završili zajedničkim druženjem uz pjesmu i ples.

Zadnji dan duhovne obnove započeli smo molitvom, a zatim su framaši u svojim grupama imali plenum u kojem su razgovarali o protekla tri dana kroz zanimljiva pitanja i izazove. Kao uspomenu na duhovnu obnovu, imali su zadatak napisati anonimna pisma koja su podijeljena jedni drugima uz poticajne i ohrabrujuće riječi.

Za kraj su imali priliku poslušati životno svjedočanstvo Nancy i Patricka. Nakon svete mise, fotografiranja i ručka uz mnoštvo zagrljaja, osmijeha ali i pokoju suzu, framaši su se napunjenih baterija i uz pregršt novih uspomena i poznanstava vratili u svoja mjesna bratstva.

Ilijana Manđeralo, nacionalna tajnica Frame BiH

Naša dopredsjednica Frame Podhum Gabrijela Mihaljević, Natali Drinjak i Mara Klišanin sudjelovale su na ovom duhovnom seminaru. Po povratku u Župu prepune dojmova govorile su nam o radosnom ozračju koji je vladao kroz sve dane kada su imala priliku upoznati framaše iz drugih Frama kao i drage domaćine Nancy i Patricka koji su ih oduševili svojom životnom pričom i gostoprimstvom koje se ne zaboravlja.

Bilo je lijepo izdvojiti se iz svoje životne sredine i užurbane svakodnevnice življenja i odvojiti ovo vrijeme za Framu i duhovnu obnovu u Međugorju koja je za nas bila zaista neopisivo dobro iskustvo. Ovakvi seminari nam pomažu razumjeti i živjeti naš mladi život po uzoru na svetog Franju. Mara Klišanin

Radujemo se novim susretima i zahvaljujemo svima na ovoj mogućnosti odlaska u Međugorje.

Mir i dobro!

Mara Klišanin, framašica