Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

HODOČAŠĆE GOSPI OLOVSKOJ

U srijedu 1. svibnja župljani župe Svetog Ivana Krstitelja Podhum kod Livna zajedno sa svojim župnikom fra Juricom Perišom hodočastili su i posjetili svetište Gospe Olovske.

Misno slavlje u svetištu Gospe Olovske  predvodio je vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj vojnog ordinarijata u BiH Mons.Tomo Vukšić uz koncelebraciju provincijala fra Zdravka Dadića i ostalih svećenika i fratara.

Fra Zdravko je pozdravio sve prisutne svećenike, bogoslove,  sjemeništarca ( ove godine u Visokom imamo samo jednog sjemeništarca) i petoricu postulanata.

Provincijal se vjernicima obratio sljedećim riječima:

„Blažena Djevica Marija je majka svih svećenika i uvijek negdje iskoristim tu priliku progovoriti koliko je to važno za ovaj narod i da se uvijek ohrabrite. Čini mi se da vas je ove godine još više u Olovu nego inače, to govori da mi u sebi još imamo života, a najbolji kršćanski život svjedočimo da smo sposobni odvojiti dijete za svećeničko i redovničko zvanje“,

U svojoj propovijedi mons.Tomo Vukšić istaknuo je sljedeće:

„U odlomku iz Ivanova evanđelja ponovno smo čuli vrlo poznatu zgodu iz Kane Galilejske gdje se Isus, zajedno sa svojom Majkom, odazvao na poziv u svadbeno slavlje (…) kao središnju poruku ovog odlomka treba prepoznati Marijin zagovor za pomoć, koji prethodi Isusovu čudesnom djelu kojim On tu pomoć pruža i rješava nelagodan položaj ljudi u potrebi.

Franjevački bogoslovi, postulanti  i sjemeništarac su animirali  sveto misno slavlje ministriranjem i pjevanjem.

Na kraju misnog slavlja sve prisutne hodočasnike pozdravio je upravitelj svetišta Gospe Olovske fra Ilija Božić.

Na misnom slavlju sudjelovali su hodočasnici iz: Kotor Varoši, Uskoplja, Kraljeve Sutjeske, Vareša, Borovice, Kaknja, Jelaškog, Zenice, Osove, Novog Šehera, Tuzle, Sarajeva, Tramošnice, Breze, Visokog, Busovače, Kiseljaka, Kreševa, Viteza, Lepenice. , Vijake, Dubrava kod Brčkog, Tolise, časne sestre iz Kloštar Ivanića, Drinovaca, Suhog Polja, Kupresa, Dobretića, Bistrice, Skopaljske Gračanice, Kandije, Bugojnog, Glavica, Guče Gore, Podhuma kod Livna…

Poslije Olova, hodočasnici su  posjetili  samostan svetog Ive u Kraljevoj Sutjesci gdje ih je radosna srca dočekao fra Bono Tomić , gvardijan franjevačkog samostana. Tom prilikom fra Danimir Pezer, profesor na teologiji u Sarajevu upoznao ih je s povijesti franjevačkog samostana u Kraljevoj sutjesci.

Vjernici su ostali oduševljeni svetištem Gospe Olovske kojoj su se rado pomolili i kućama radosno vratili. (Marin Mamić, postulant)