Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

HODOČASNICI GOSPI KRALJICI MIRA

Hodočasnici Draško, Niko, Ivan i Mirjana Pavić, Matea Sučić, Željka Vrdoljak, Ivanka Mihaljević, Ljuba-Buba Ćurić, Brane Bulić, Krešo Koprčina, Ante Kasalo, Miće Miloloža, Nikola Pavić i Ante-Braco Drinjak dana 2. lipnja u osvit zore započeli su hodočašće Gospi Kraljici Mira u Međugorje ispred crkve svetog Ive u Podhumu .

Ovom prigodom hodočasnica Luba Ćurić – Buba dala je intervju za Radio postaju Mir Međugorje kojeg prenosimo: “Danas je subota treći dan mjeseca lipnja. U povratku s radnog mjesta susrela sam u mjestu Služanj jednu skupinu hodočasnika koja je onako na kiši nastavila svoj  hodočasnički put do Međugorja radosna srca cilj se bliži. Ja pozdravljam svoju sugovornicu. Evo možete se predstaviti našim slušateljima.

Novinarka: Hvaljen Isus i Marija!

Ljuba Ćurić Buba: Uvijek Isus i Marija!

Zovem se Ljuba Ćurić – Buba.

Dolazim iz župe sv. Ivana Krstitelja u Podhumu, općina Livno. Župa Podhum je na Buškom Jezeru. Krenuli smo jučer ispred naše župne crkve u 5 sati ujutro, pa bilo je i sunca i kiše tako da se miješalo vrijeme ali s puno snage, volje i želje za Međugorjem došli u Posušje oko 8 sati navečer gdje smo prenoćili. Jutros u 6 sati kad smo popili kavu odmah smo krenuli put Gruda. Pratilo nas je vrijeme dosta lijepo do mjesta Boranja gdje je počelo jako olujno vrijeme, krupa , baš ono klasično naše ljetno nevrijeme. Svi smo u kabanicamam. Bilo je mokrih nogu, žuljeva, malo upala i tako ali približavamo se Međugorju, tu smo blizu. 

Inače mi livnjaci smo tradicionalni hodočasnici. Kao djevojčica od 13-14 godina sam prvi put išla u Sinj. To je isto naše tradicionalno svetište i to je od naših djedova i pradjedova. Godinama sam išla u to svetište.

 2002. godine nagovorom moje kume Angele Omazić otišli smo put Veprica, znači Makarska isto pješke. To je moje prvo malo dalje hodočašće gdje sam od upala prepona i svega  toga ipak dosla u to svetište i pomislila: “sad sam tu došla i više nikada ali nije bilo kako ja hoću nego kako hoće Majka Božja i ona je rekla  “Ljube  doći ćeš ti ponovno”. Tako da već 15 puta hodočastim u Makarsku pješke. Uvijek imamo dobru ekipu. Već treći put dolazim u Međugorje i to svaki put po kiši, i to je neki blagoslov od Boga, jer kažu kiša je blagoslov. Tako da moram i ovo reći: u ovom putu sretnete svakakve ljude, ali ovaj put sam se jako iznenadila na ljude koji su nas dočekali i svraćali nas sa svojih vrata i govorili: dođite, daj kavu, daj piće…

Tako da sam se ovog puta više nego ikad ugodno iznenadila jer kad idemo put Veprica nema takve bliskosti jer ipak Hercegovci su malo ljubazniji ljudi možda zbog toga jer mi Livnjaci imamo sličan ili isti karakter kao oni. Evo imamo još možda 6 km. U grupi nas je 14. To je neka standardna ekipa naših par cura i par dečki . Uglavnom smo većinom iz župe Podhum. Ovom prilikom pozdravljam našeg župnika fra Juricu koji nas je pratio svojim molitvama , sličicama, blagoslovom. Fra Jure hvala ti!

Novinarka: Meni je posebno drago što sam vas susrela.  Hvala svima i dođite nam opet.

Neka ih prati zagovor Gospe, sv. Ive i Ilije kako bi Bog uslišio njihovo hodočašće, nakane i zavjete.