Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

IMENOVAN NOVI BANJOLUČKI BISKUP

Obavijest o imenovanju novog Banjolučkog biskupa

Draga moja prisutna braćo u Kristovu ministerijalnom svećeništvu, dragi moji dragocjeni, dugogodišnji suradnici, dragi svi drugi članovi moje biskupije, „Te Deum laudamus“ – „Tebe Boga hvalimo!“

Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini obavijestila me dopisom br. 126/2023 od 7. prosinca 2023. sljedećim sadržajem:

„Preuzvišeni gospodine,

Dužnost mi je izvijestiti Vas da je Njegova Svetog papa Franjo, prihvatio odreknuće pastoralnog vodstva Banjolučke biskupije, koje ste podnijeli radi navršene dobne granice i imenovao Banjolučkim biskupom poštovanog don Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije. Vijest će biti objavljena u petak, 8. prosinca tekuće godine u 12 sati po rimskom vremenu. Stoga, do tog datum i sata mora biti pod embargom.

Nadalje, u prilogu Vam prenosim Dekret Kongregacije za biskupe o imenovanju Vaše Preuzvišenosti Apostolskim upraviteljem „sede vacante“ Banjolučke biskupije do stupanja novog biskupa na vlast.

Obnavljajući Vam izraze dubokog poštovanja, bratski Vas pozdravljam u Gospodinu

Francis Chullikatt,
Apostolski nuncij

Dobrodošlica mons. Franje Komarice

Trojedini Bog, Vječni, Dobri Pastir svoga stada, uslišio je naše molitve, da Kristovoj Crkvi, u našoj biskupiji podari novog, revnog pastira po Srcu svome, koji će je kroz sljedeće godine voditi ljubavlju i požrtvovnošću iskrenog i pravog Kristovog učenika.

Osobno se radujem ovoj odluci Petrovog nasljednika pape Franje. U njoj prepoznajem djelovanje i brigu Božje Providnosti u korist učvršćivanja i proširenja Kristovog kraljevstva među Mjesnim Crkvama naše zemlje i našeg naroda, a onda i u našem životnom okruženju.

Zahvalan sam i mome mlađem bratu u Kristovu ministerijalnom svećeništvu mons. Željku Majiću, kojega poznajem još iz njegovih studentskih dana u Sarajevu, za njegovo široko apostolsko srce i veliku ljubav prema Isusu Kristu, nazočnom i djelotvornom također i u ovoj – u ratu i poraću teško iskušavanoj svjedočkoj biskupiji. S radošću mu izražavam bratsku, najsrdačniju dobrodošlicu – u njegovu novu obitelj naše biskupijske zajednice.

Poručujem mu da će u toj zajednici naći otvorena srca mnogih njenih članova među svećenicima, redovnicima, redovnicama i laicima i njihovu spremnost da mu molitvom i savjesnim obavljanjem povjerenih im crkvenih službi i zadaća pomognu u njegovom odgovornom i zahtjevnom apostolskom djelovanju.

Dobro nam došao, pastiru naš novi, Željko!

Molit ćemo Boga već od danas za Tebe i Tvoju novu službu u Kristovoj Crkvi naše Banjolučke biskupije.

Vama, dragim mojim dugogodišnjim prvim suradnicima, koji danas ovdje  zastupate i svu drugu braću svećenike i redovnike, kao i sestre redovnice i vjernike laike, naše biskupije – od srca zahvaljujem za dragocjenu mnogostruku pomoć, koju ste mi neumorno i savjesno pružali tijekom skoro tri i pol decenije moga vodstva naše biskupije.

Dobri Bog neka Vama tu Vašu požrtvovnost i pomoć meni pruženu obilno nagradi! To je moja molitva Bogu sada i ubuduće!

Ujedno molim Vas i sve druge članove naše biskupijske zajednice, da zajedno složno i s ljubavlju, molitvom i radom, pripremimo istinsku vjerničku i crkvenu atmosferu u biskupiji za dolazak novog nadpastira naše Mjesne Crkve.

Kličemo mu već sada:

blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!

Presveta i Bezgrješna Djevica i Bogorodica Marija, čiju svetkovinu danas slavimo zajedno s cijelom Crkvom, a koju mi ovdje častimo osobito kao Majku Dobrog savjeta i Majku svih naroda, neka Te, dragi brate Željko, trajno prati svojim majčinskim zagovorom!

+ Franjo Komarica

Životopis don Željka Majića 

Don Željko Majić rođen je u Drinovcima 28. ožujka 1963. Gimnaziju je pohađao u sjemeništu u Dubrovniku (1977.–1981.). Nakon vojne službe u Srbiji (1982.–1983.) studirao je filozofiju i teologiju na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Za svećenika je zaređen po rukama biskupa Pavla Žanića u Mostaru, 29. lipnja 1988.

Nakon ređenja obavljao je različite službe: upravitelj Svećeničkog doma (1988.–1989.), župni vikar župe Katedrala u Mostaru (1989.–1993.). Godine 1993. poslan je u Rima te je na Papisnkom sveučilištu Lateran 1995. postigao licencijat iz Pasoralne teologije („Problemi pastorali nella Diecesi di Trebinje durante la dominazione ottomana e la cura pastorale di Propaganda Fide“).

Po povratku u Biskupiju ponovo je imenovan župnim vikarom u katedrali u Mostaru. Osim toga, bio je biskupov tajnik (1997.–2000.), zatim župnik župe Blagaj-Buna, potom vicerektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu (2006. – 2012.).

Godine 2012. imenovan je generalnim vikarom (do 2021.) Od 2019. ravnatelj je Caritasa biskupjâ Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.

Izvor: Banjolučka biskupija