Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

IZBORI! KOGA BIRATI?

Izbori.

Koga birati?

Postoji pravilo.

Uzmeš komad papira i nekakvu „kemijsku“ pa na lijevoj strani napišeš „tko sam?“, a na desnoj napišeš imena političkih opcija koje ti se nude. I onda povučeš „tanku crvenu liniju“ koja spaja tebe i određenu političku ponudu.

Zatim uzmeš tu svoju „kemijsku“ i pred biračkom kutijom proživiš trenutak u kojemu se nadaš da ćeš tu večer mirno zaspati, jer si izabrao one koji su tebi najviše nalik.

Ako si uhljeb, karijerist, oportunist, globalist, mentalni komunist, jugointegralist – izbor ti je lagan. Imaš aktualnu politiku i njezinu pričuvnu inačicu koja teče poput rijeke još od 1945. i ne prestaje nuditi svoje „tekovine“. Imaš i „on line“ ponudu gdje ti se nude političke opcije koje preskaču relativno dosadno čekanje raspleta stvari i koje stvari rješavaju po „kratkom postupku“.

Déjà vu.

Recimo da si na lijevoj strani papira napisao/la, pod opisom „tko sam?“ samo tri riječi. Bog – Obitelj – Domovina.

Politička ponuda na desnoj strani papira, u tom slučaju, naglo se smanjuje. Drastično. Najprije provjeriš svoju „memoriju pamćenja“ i prisjetiš se tko je sve protiv pobačaja ali tko obavezno tu svoju tvrdnju završi sa „ali…“, pa se onda prisjetiš tko je sve participirao u vlasti i tko je mijenjao ideologiju tvrdeći kako ideologija nije bitna, tko se je, poput Petra, odrekao svojih najboljih ljudi, jer su previše „zibali“…

Kada sve to „zbrojiš i oduzmeš“, kada staviš Boga na prvo mjesto, a uz Boga Obitelj i Domovinu, onda tvoj neki osobni interes (ako je i postojao) iščezne, jer (vjeruj mi) ako tvome bližnjemu nije dobro ni tebi biti ne će. Ako se odrekneš svoje Domovine odrekao si se sebe. Ako se odrekneš Boga i On će se odreći tebe.

Prisjetiš se svoje djece i kakva ih budućnost čeka, prisjetiš se tvojih suboraca i svih onih koji su dali sve da ti možeš danas birati i prisjetiš se čovjeka koji je bio Bog i koji je radi tebe i tvojih grijeha visio na križu.

Onda je odluka koga izabrati jasna sama po sebi, jer sve ostalo je dati novu šansu onima koji su te već pokušali iseliti, marginalizirati, poniziti. A to dopustiti ne smiješ. Ako znaš „tko si i čiji si“!