Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

IZLOŽBA BOŽIĆNIH JASLICA

Ove godine se obilježava 800-ta obljetnica prvih živih jaslica, koje je u talijanskom mjestašcu Grecciu uprizorio sveti Franjo Asiški, utemeljitelj Franjevačkog reda. Na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca 2023., u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno, održana je izložba božićnih jaslica.

Božićne jaslice su vješto izradili framaši iz Livna, Ljubunčića, Podhuma i Bile. U izradi su im se pridružili i postulanti Franjevačke provincije Bosne Srebrene te Marija Pavić, Josip Gelo, Željka Markov i Marko Lučić. Izložbu je organizirao muzej uz posebnu suradnju s umjetnikom Jurom Semrenom, koji je napravio jedinstven skulpturalni prikaz jaslica s pojedinačnim figurama isklesanim u drvetu.

Naši framaši izradili su dva prikaza Betlehema koji na svoj način prikazuju kreativnost i maštovitost te vjerski osjećaj koji je dio tradicije i našeg livanjskog kraja.

Neposredno nakon pučke mise upriličena je izložba na koju se odazvalo mnoštvo ljudi. Posjetitelji su ostali oduševljeni viđenim. Najviše je bilo mladih obitelji i djece, koji su se nakon obilaska jaslica okrijepili kolačima i sokom.

Samostan i osoblje muzeja zahvaljuju posjetiteljima te ističu, za sve one koji su propustili izložbu, da će jaslice biti izložene sve do 20. prosinca.