Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

Križ Tau – Franjin najdraži znak

Godine 1215. na IV. je Lateranskom saboru bio prisutan i sveti Franjo jer je tada papa Inocent III. potvrdio njegov Franjevački Red. Sabor je otvoren Papinim govorom koji je sadržavao i ove riječi: “Nosimo ‘tau’ ako tvrdimo: ne želim se ničim drugim hvaliti osim križem Gospodina našega Isusa Krista. (…) Onaj koji bude nosio ‘tau’ naći će milosrđe, znak pokorničkog života obnovljenog u Kristu”.

Da se sveti Franjo potpisivao znakom “tau”, svjedoče nam dvije pismene potvrde. Prva je vlastoručni spis blagoslova bratu Leonu, a druga “Pismo svim klericima”, čiji se izvornik izgubio, ali je otkriven prijepis koji je bio pisan između 1229. i 1238.

U tom je smislu križ tau postao specifičnim obilježjem, na neki način simbolom trećega franjevačkog reda, zbog čega ga nalazimo i u grbu pokojnog šibenskog biskupa Srećka Badurine, koji je pripadao redu franjevaca trećoredaca a i često je dolazio u Podhum gdje je redio svećenike i slavio svete mise. Iz istoga razloga tau i danas kao svoj znak nose pripadnici svjetovnoga franjevačkog reda, pripadnici i simpatizeri Frame – franjevačke mladeži.