Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

MISA NA SVEKRU – MIŠI

U subotu 5. kolovoza u 11 sati na Svekru Vodi u Mišima kod velikog kipa svetog Ive uz naš Jordan proslavljena je sveta misa koju je predvodio fra Marko Ešegović, gvardijan na Gorici kod Livna. Velik broj Mišana okupio se po 14. put na ovom zavjetnom mjestu kako bi molili za sve pokojne, posebno one koji su tragično nastradali ili preminuli a rodom su iz ovog mjesta župe Podhum.

Ovog dana, iznimno zbog župljana koji dođu na ljetne odmore u rodno mjesto, proslavlja se Glavosjek svetog Ivana Krstitelja kao zaštitnika sela Miši. Gvardijan fra Marko u propovijedi približio nam je sveti lik Ivana Krstitelja te njegovo poslanje u životu ljudi.

“Naše sve sumnje, sve križeve, sva naša nadanja imaju pravo doći u sumnju. Sjetimo se posljednjih ovozemnih dana Ivana Krstitelja kad je bio u zatvoru, bio je potpuno predan Bogu. U kušnji sumnje dao je svoje učenike poslao Isusu da ga pitaju: Jesi li ti taj koga mi čekamo ili da čekamo nekog drugog? Odgovor Isusov nije bio niječan ni potvrdan nego: Recite Ivanu: mrtvi uskrisuju, bolesni ozdravljaju, slijepi vide, gluhi čuju! To je, braćo i sestre, kraljevstvo božje na zemlji. koje je Isus donio i kojeg mi možemo ostvariti i ostvarujemo djelomično u našim svetištima, u našim skrušenim molitvama. Nad nama su nebesa otvorena preko Ivana Krstitelja po Isusu Kristu.”

Uz fra Marka koncelebrirao je fra Jure koji je zahvalio gvardijanu na dolasku i propovijedi te najavio 15 okupljanje na Svekru dogodine. Iza završnog misnog blagoslova i molitve otvorilo se nebo i kišno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom obilježilo je cijeli dan tako da se finalni dan Turnira morao odgoditi na ponedjeljak.

Bogu zahvalni na blagoslovima molimo da nas uvijek prati zagovor svetog Ive Krstitelja.