Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

HODOČAŠĆE MLADIH U PODMILAČJE I BANJA LUKU

Danas, 10. 5. 2023., je naša ekipa prvopričesnika, krizmanika i ministranata hodočastila o spomenu blaženog Ivana Merza u Banja Luku na svetu misu i Zlatnu harfu naše biskupije.

Pun autobus u ranim jutarnjim satima krenuo je ispred crkve u Podhumu. Fra Jure nas je ispratio molitvom i blagoslovom. Nažalost zbog sprovoda i večernje mise nije nas mogao pratiti. S nama su bili naša nastavnica Anabela Pavlović te naši stariji župljani naše bake i djedovi te naša draga framašica Marija Propadalo koja se o nama brinula tako srdačno i brižljivo da smo je prozvali našom razrednicom.

Divna atmosfera u autobusu te radost susreta s drugim mladima nosila nas je kroz cijeli dan. Jedno lijepo iskustvo koje smo dugo čekali. Zajedno negdje putovati naša ekipa iz crkve. 

Mi smo već nekoliko godina zajedno oko našeg fra Jure, družimo se, zajedno ministriramo, pjevamo, uređujemo crkveno dvorište, brinemo se oko crkvenog ruha, urednosti crkve i postali smo jedna velika crkvena obitelj.Krizmanici

Svetu misu u velikoj crkvi – katedrali predvodio je naš dragi kardinal Vinko Puljić i naš biskup Franjo Komarica i puno svećenika. Drage biskupe darovali smo uokvirenim umjetničkim fotografijama našeg Foto Ivan Krželj kao uspomenu na dane kad su bili s nama u Podhumu. Bili smo počašćeni što smo tada mogli ministrirati i služiti oko oltara. 

Bili smo radosni kad nas je biskup Franjo pozdravljao i kad nas je kardinal Vinko srdačno iza mise pitao jeste li vi iz Podhuma. Pozdravite mi fra Juru. Bili smo ponosni. Jer ovo naše hodočašće je ostvareno. 

Za nas je posebno bio zadužen i fra Ivan Kasalo iz Vidoša koji su bili ispred nas u drugom busu. Još smo se više povezali. Zajedno smo nastavili put nakon ručka i okrepe domaćina iz Biskupije. Zahvaljujemo im od srca. Kao i sestri Julijani Djaković s kojom smo pjevali i animirali svetu misu u čast našeg banjalučanina našeg Ivana Merza.

Nakon Banja Luke posjetili smo Podmilačje i našeg svetog Ivu. Molili smo za naše obitelji, župu, naše kolege iz škole. Tu smo susreli domaće fratre i uživali u svakom kutku Svetišta. Puno je i zajedničkih fotografija uslikano.

Dan se bližio kraju, naš zvonar Stipe je zvonio zvona o Zdravo Mariji naš autobus vratio se u Župa svetog Ivana Krstitelja Podhum – Livno. Ispred crkve dočekao nas je naš fra Jure kojega smo svi pozdravili i zahvalili na organiziranom hodočašću kojeg nam je darovao.

Svi smo složni da je ovo bio najbolji izlet i nezaboravno iskustvo.

Hvala Bogu na ovom danu i neka nas prati blagoslov blaženog Ivana Merza i dragog nam svetog Ive iz Podmilačja tj. Našeg Podhuma.

Zahvalni mladi župljani i ministranti najbolje Župe Podhum

  • Hodočašće mladih 2023.

    Hodočašće mladih 2023.