Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

Monodrama po motivima romana “Tunika” Loyda C. Douglasa

Poštovani župljani i dragi gosti,

s velikim zadovoljstvom vas pozivamo na jedinstveni duhovni događaj koji će se održati u našoj Župi Svetog Ivana Krstitelja u Podhumu Livno, dana 22. ožujka 2024. godine. Započet ćemo križnim putem u 17 sati nakon čega slijedi sveta misa, a završavamo s monodramom našeg cijenjenog Pere Eranovića.

U monodrami riječ je o potresnom svjedočanstvu rimskog centuriona Marcela Galija koji po dolasku u Galileju dobiva svoj prvi zadatak: organizirati smaknuće mjesnog revolucionara poznatog po brojnim čudesima, a čiju tuniku osvaja na kocki.

Marcel svoju priču gradi na promjenama koje u njemu izaziva Galilejčeva krvava tunika. On kao ateist odbija pridodavati ikakva nadnaravna svojstva komadu tkanine, ali uranjajući sve dublje u priču Velikoga petka, shvaća da u sobi nije sam. Kroz ispovijest o političkim spletkama, izdaji te utjecaju krvožedne rulje Marcel Galije provodi publiku kroz mučne scene suđenja, kažnjavanja i smrti kao možebitnog klimaksa. Publika tako postaje zbor prikaza koje s njim živopisno dijele traumu toga događaja, ne sluteći u tome svoju pravu ulogu.

“Bio sam tamo” jest predstava obrata. Predstava obraćenja u kojem ponad križa, kao najbrutalnijeg rimskog sredstva za mučenje zjapi rupa na nebesima. Kroz nju može proći i naš pogled, ako smognemo snage podići glavu.

Je li Marcel Galije u tome uspio i tako navijestio pad Rimskog Carstva, ostaje nam otkriti u ovom scenskom djelu.

Na kraju, želimo izraziti našu najdublju zahvalnost Peri Eranoviću, koji je ovu monodramu darovao našoj župi. Njegov doprinos našoj zajednici i ovaj dar su neizmjerni i s nestrpljenjem iščekujemo ovu izvedbu koja će – sigurni smo – ostaviti dubok trag u srcima svih prisutnih.

Veselimo se vašem dolasku i zajedničkom iskustvu koje će nas sve obogatiti.