Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

NAJSTARIJA SLIKA SVETOG ANTE U MIŠIMA

Ovo je najstarija slika svetog Ante u Mišima a možda i šire.

Možda niste znali da se u Mišima u obitelji Batinić, pok. Mirke i Mare (Ćuruše), nalazi najstarija slika svetog Ante u našem selu, možda i u cijeloj župi, a i šire.

Naime, ne tako davno, vozeći fratra po selu ispovijedati stare i nemoćne, dođem u kuću Mare (Ćuruše) Batinić koja je preminula u svibnju 2021. Odmah po ulasku u kući primjećujem na zidu sobe „sidetije“ jednu neobičnu sliku svetog Ante s neobičnim drvenim okvirom. I pitam pok. Ćurušu: „Koliko je stara ova slika?“ „Ne znam ni ja“, kaže Ćuruša, „ima više od 300 godina, pričali su stari da je slika bila u Crkvi koja se nalazila na Batinića Brdu, tamo di je sad Petrića greblje. I kad su Turci zapalili crkvu, ostala je slika i naši su je stari donili u kuću, i evo je do današnjeg dana kod nas.“ Dok je ona pričala, u kuću je ušla jedna starica, pozdravila nas sa Faljen Isus, upitala se s nama i sjela na kauč. Ćuruša će odmah meni: „Znaš li ti nju?“ Ja šutim i glavom dajem znak da ne znam, a ona će meni: „Kako ne znaš, ovo je naša Bika!“ Baba Bika odmah mene upita: „ Jesi li to ti Mirko?“ Kao da me zna 100 godina. „Vidim ja, poznat mi, jesi li ti, nisi li?“ kaže Bika.

Ja ponovno upitah Ćurušu za sliku da mi još nešto kaže, a u tom će baba Bika Ćuruši: „Jesi li mu rekla kad ti je kuća izgorila?“ Onda Ćuruša nastavi pričati kako je došlo do požara u kući i da je izgorjela sva soba „sidetija“ i sve što je bilo u njoj, samo je slika svetog Ante ostala netaknuta.  „Sam Bog i sveti Ante nas spasili da ne izgorimo mi i cila kuća“, priča Ćuruša. I nastavi pričati o slici kao o najdragocjenijem blagu. I  reče: „Ne bi je dala ni za šta na svitu”. Dok je ona to pričala, u sobu ulazi još jedna starica, i ona pozdravlja s Faljen Isus, i upita: „Kako ste svi?“, zastajući pritom nasred sobe i gledajući u nas. Dok je ona tako kratko zastala, baba Ćuruša će njoj: „De, Pavuša, sidi tu kod Bike, sad će pratar, eno ga doli ispovida Ružu.“  „Ja cilo jutro povirivam  neću li ga vidit, oči mi više iskapale gledajuć kroz prozor“, kaže baba Bika i nastaviše one o toj temi razgovor.

U tom ja ustadoh, poslikah sliku sv. Ante i uslikah njih sve tri zajedno. Žao mi je danas što nisam više toga o slici upitao. Mislio sam tada: bit će vremena, drugi ću put. Vremena će biti, ali njih ili nas neće biti. One polako odlaze i sa sobom odnose ovozemaljske dragocjenosti koje su skupile živeći ne tako  lakim i ugodnim životom.

Ako netko od Batinića nešto više zna o ovoj slici, neka se javi na mail: selomisi@gmail.com

Izvor: Selo Miši