Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

NAŠI FRAMAŠI U VISOKOM

Od 9. do. 11. lipnja 2023. u Konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom održana je „Škola bosansko-franjevačke povijesti“ na kojoj je sudjelovalo 14 framaša (Franjevačke mladeži – Frame) Bosne Srebrene iz mjesnih bratstava: Dubrava, Kreševa, Livna, Ljubunčića, Sarajeva, Podhuma i Tuzle, izvještava mrežna stranica Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Na početku programa okupljene sudionike su pozdravili: predsjednica Frame Bosne Srebrene Leona Barešić, duhovni asistent Frame Bosne Srebrene fra Antonio Baketarić i ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije fra Stipo Alandžak.

Program se sastojao od misnog slavlja, projekcije filma, predavanja, terenskih obilazaka arheoloških lokaliteta i radionica.

Prvoga dana programa fra Antonio je framašima predstavio projekt Škole bosansko-franjevačke povijesti i prezentirao okvire u kojima će se realizirati. Nakon toga framaši su pogledali film „Stoljeća Bosne Srebrene“, kroz koji su na jedan umjetnički način imali priliku učiti o stoljetnoj djelatnosti franjevaca u Bosni.

Drugoga dana tri je predavanja održao dr. Emir O. Filipović, profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prvo je predavanje bilo na temu „Srednjovjekovna Bosna“ u kontekstu dolaska franjevaca na ove prostore. Drugo je održao na arheološkom lokalitetu „Mili“ u današnjim Arnautovićima pored Visokog na temu „Kraljevsko Visoko u srednjem vijeku“ u kojem je istaknuo važnost Viskog i lokaliteta Mile za franjevačku povijesnu, kulturnu i duhovnu baštinu. Treće predavanje je bilo pod naslovom „Franjevci u srednjovjekovnoj Bosni“ i u njemu je istaknuo važnost franjevačke djelatnosti u srednjovjekovnim bosanskim gradovima, koja je inače malo poznata. Nakon predavana članovi Područnog vijeća Frame Bosne Srebrene Leona Barešić i Dario Adžić održali su radionice na temu održanih predavanja. Framaše su potaknuli na kreativno razmišljanje i vrednovanje vlastite povijesti te su im ponudili ideje za vođenje susreta ovakve vrste u mjesnim bratstvima – što je i konačni cilj ove škole.

Trećega dana upriličen je obilazak franjevačkih institucija u Visokom i evaluacija projekta. Između ostalog prof. Filipović je istaknuo sljedeće: „Škola bosansko-franjevačke povijesti je hvale vrijedna ideja koja je u svom prvom segmentu uspjela okupiti zainteresirane framaše oko teme srednjovjekovne Bosne i prvih par stoljeća franjevačkog djelovanja na bosanskom prostoru. Osim klasičnog prezentacijskog dijela tematske materije u okviru učionice, projekt je uključivao i terenski aspekt rada te je sa polaznicima posjećen lokalitet s ostacima krunidbene i grobne crkve sv. Nikole u Arnautovićima, nekadašnjim Milima, kod Visokog. Framaši su pokazali visok stupanj zanimanja za izložene teme, pratili su pozorno izlaganja, postavljali pitanja te sudjelovali u diskusiji. Stoga smatram da je Škola bosansko-franjevačke povijesti potpuno ispunila planirane ciljeve te polaznicima pružila čvrstu osnovu u poznavanju prvog razdoblja prošlosti bosanskih franjevaca. U tom smjeru preporučam i daljnji nastavak ovoga vrijednog projekta.“

Iz Frame Bosne Srebrene zahvaljuju framašima koji su sudjelovali u projektu i mjesnim duhovnim asistentima koji su ga podržali. (kta)

Iz naše Frame Podhum na školi su sudjelovali Ante i Niko Pavlinović i Bože Sabljić. Prepuni dojmova i novih iskustva izrazili su želju s nastavkom ovakve formacije i novim projektima franjevačkog bratstva Frame Bosne Srebrene. U povratku zajedno smo posjetili Sarajevo i nastavili dan u ugodnom druženju i radosnom putovanju prepunom dojmova iz Visokog.

Mir i dobro svima i pozdravlja vas Frama Podhum. (Ante Pavlinović)