Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

NIKOLA MILARDOVIĆ NAPRAVIO KAMENU REPLIKU CRKVE

Crkva svetog Ivana Krstitelja u Podhumu s dva prekrasna četrdeset metara visoka zvonika, „bijela golubica” zidana od klesanog kamena (žestaca) tehnikom češkog veza, građena je od 1965. do 1975. godine na mjestu stare manje crkve. Gradnju je započeo župnik fra Dominik Duvnjak, a završio župnik fra Miroslav Vrgoč.

Velebna crkva na ponos je svim župljanima. Naši vjernici koji žive daleko od rodnog kraja u svojim kućama i stanovima sliku crkve svetog Ive drže uokvirenu i vidljivu mjestu kao poveznicu sa svojom rodnom grudom i rodbinom, prijateljima i obiteljima.

Naš župljanin i hrvatsko branitelj Nikola Milardović iz Golinjeva iskoristio je talent koji mu je Bog darovao i napravio je kamenu maketu, repliku drage nam crkve. Vješto poput ondašnjih graditelja i majstora Nikola je vezao kamenčić po kamenčić i na koncu remek-djelo svojih vrijednih ruku darovao u Župni ured kao zahvala svetom Ivi i Bogu za sve što je prošao u životu.

Zahvalni na daru pišemo ove retke kao spomen na vrijednog i čestitog Nikolu i molimo od Gospodina da ga poživi u zdravlju i veselju.