Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

O kako je danas teško živjeti kao Ivan Krstitelj!

Svetkovina svetog Ivana Krstitelja posebno svečano je proslavljena u istoimenoj župi Podhum kod Livna. Vjernici su se za samu svetkovinu pripremali trodnevnicom koju su predvodili fra Nikola Pejčin i fra Marko Jukić. Na uočnicu sv. Ivana,  svetu misu za bolesnike sa procesijom oko crkve predvodio je profesor sa splitskog KBF-a fra Anđelko Domazet, koji je u svojoj nadahnutoj propovijedi istaknuo važnost lika sv. Ivana u životu kršćanina.

Govoreći o sv. Ivi, propovjednik je započeo zanimljivo svoju propovijed govoreći o vanjštini i nutrini, posebno stavljajući naglasak na tiraniju vanjštine koju doživljavamo u današnjem društvu. Sveto pismo također jasno razlikuje nutrinu od vanjštine, navodeći primjer proroka Samuela, ili Isusa kada govori o farizejima.

“Opasnost današnjice je izloženost osobe raznim utjecajima i sugestijama preko novih tehnologija. Nove tehnologije nama osiguravaju da vanjski svijet ulazi u našu spavaću sobu. Ključno pitanje je kako zaštiti našu nutrinu i imati vlastiti suverenitet?  Kako živjeti iznutra prema vani? To je ključno, jer kao što se hranimo ovom hranom da bi preživjeli tako trebamo se hraniti i duhovnom hranom da bi mogli opstati u ovom svijetu.

Potrebno je iznutra se pripremiti za životne oluje, da naučimo držati glavu iznad vode, da ne potonemo u depresiju, strahove i beznađe. Poruka za sve nas je lik Ivana Krstitelja koji je rastao i jačao se u duhu. Šta mi imamo danas? Nemoć, nemoć ostati vjeran, oprostiti, riješiti probleme, zato imamo tolike rastave braka zbog sitnica, gutanje tableta. To je istinska nemoć u duhu.

Ivan je boravio u pustinji gdje se jačao u duhu do svoga javnog nastupa. Što je to pustinja u duhovnome smislu? To je mjesto susreta sa samim sobom, s Bogom, mjesto čišćenja, mjesto gdje izoštravam svoja duhovna osjetila da prepoznam Božja nadahnuća, da čujem Božji glas u sebi. Hoće se vremena da bi izgradili duhovni život i da bi bili zreli u vjeri, ne ide to preko noći!

Zato je život i primjer sv. Ivana itekako aktualan i od pomoći, jer Ivan živi alternativu našem stilu života. Mi živimo u kulturi površnosti i brzine, kulturi koja ne cijeni rad na sebi.fra Anđelko Domazet

O kako je danas teško živjeti kao Ivan Krstitelj, živjeti jednostavnim životom u toj jurnjavi za nečim novim i za materijalnim u kojem smo izgubili orijentaciju. Ivan je išao u pustinju da se očeliči za teret koji mu je stavljen u životu. Zato je bio isposnik, živio je život sveden na jednostavne potrebe, život žrtve i samoprijekora.

Ovdje stoji poruka koju Ivan Krstitelj šalje a to je: Ako želiš u životu postići nešto više, ako želiš biti na visini svoje sudbine, ako želiš ostvariti svrhu svoga života, treba ti zdrava askeza. A što je to zdrava askeza? To je navika odricanja, spremnost na žrtvu. Ako želiš sebe izgraditi i biti čovjek vrijednosti, a ne vanjštine treba ti zdrava askeza. Svima nama treba malo više Ivana Krstitelja u našem stilu života.

Što je Ivanova oporuka? Isus treba da raste, a ja da se umanjujem. To je ključno za naš duhovni život. Ako  ne dopuštamo da Krist raste u nama, a raste naša samodopadnost, taština, ego onda sam ja slabašan, rahitičan kršćanin. Ako Krist u meni raste, onda On  čisti moje srce, usavršuje moju ljubav i daje mi duhovnu jakost i otpornost. Molimo za zagovor sv. Ivana da Krist  u nama zaštiti našu nutrinu i podari nam duhovnu jakost i duševni mir!”

Prije same svete mise na raspolaganju za ispovijed bili su svećenici livanjskih župa. Za vrijeme svete mise asistirali su brojni ministranti uz dvojicu bogoslova iz splitske bogoslovije, a ovo svečano slavlje je uzveličao župni mješoviti zbor pod ravnanjem Mirka Puđe. Nakon svete mise brojni pristigli hodočasnici uputili su se u procesiju oko župne crkve te po običaju blagoslovili i zapalili svitnjak. Na samu svetkovinu svetu misu za domaćice u 8h predvodio je župnik fra Jure, zatim pučku zavjetnu misu u 11h predvodio je fra Anđelko kao i svetu misu u 18h s blagoslovom djece i obitelji.