Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

Obred primanja i obećanja Frame Podhum

U srijedu 21. lipnja na prvi dan Trodnevnice svetom Ivi, Frama Podhum imala je obred Primanja i Obećanja pod geslom „Bog malo traži ali puno daje“. Svečano misno slavlje predslavio je fra Nikola Pejčin, područni duhovni asistent Frame Bosne srebrene u koncelebraciji fra Jure, župnika i duhovnog asistenta i fra Miroslava Ištuka – Pikulića iz samostana na Gorici.

Fra Nikola je posebno istaknuo kako je glavna zadaća svakog framaša naviještati Krista po primjeru svetog Franje. „Dragi framaši čestitajući  vam danas ovaj vaš dan želim vam  da u duhu naše franjevačke karizme budete odvažni u svjedočenju evanđelja.  Kako bi u svijetu donosili radost i dobrotu svim ljudima bez ikakvih razlika. Želim vam da odgovorno, dobro i pošteno obavljate svoje dužnosti i da budete hrabri u ovoj našoj stvarnosti u kojoj se nalazimo te da uistinu budete stvoritelji i donositelji nade za bolje sutra, vaše obitelji, vašeg društva i vaše obitelji“ naglasio je fra Nikola.

Nakon lijepih i poticajnih riječi uslijedio je obred Primanja i Obećanja. U Framu Podhum primjeno je novih 10 framaša koji su dali svoja prva obećanja a 31 je obnovilo obećanja na godinu dana. Zbor Frame Vidoši svojim pjevanjem uzveličao je ovo euharistijsko slavlje.

Bože Sabljić, tajnik Frame, svima je zahvalio ovim riječima: „Draga braćo i sestre vjernici, framaši, hodočasnici sv.Ivanu Krstitelju, sve vas srdačno pozdravljam. Prvo bih zahvalio dragom Bogu na ovom prekrasnom danu i Duhu Svetomu koji je nadahnuo naše framaše da se okrenu putu svetoga Franje. Ovom prilikom čestitam svim našim novim primljenicima koji su odlučili biti „Glas u pustinji  ovoga svijeta“. Zahvaljujem u ime svih nas našem fra Nikoli Pejčin koji je vodio ovo sveto misno slavlje. I ovom bih ga prilikom zamolio da preuzme jedan mali dar od naših framaša. Hvala svima vama draga braćo i sestre koji ste izdvojili malo svoga vremena i nama uistinu uljepšali ovaj dan svojim dolaskom. Hvala svim framama koje su nas došle podržati a to su: Frama Livno, Frama Čuklić, Frama Ljubunčić, Frama Bila, Frama Vidoši.

Veliko hvala Frami Vidoši koji su svojim glasom zaista uveličali i uljepšali ovo sveto misno slavlje. Također oni su bili na našem prošlom obredu primanja i pjesmom i zajedništvom podržali nas u našim nakanama. Hvala i našem Ivanu Krželju čije će fotografije biti vječna uspomena na današnji dan. I na posljetku veliko hvala osobi bez koje Frama Podhum ne bi ponovno zaživjela. Ta osoba ima znatan doprinos i neizrecivu važnost u izgradnji novijih temelja Frame Podhum. Hvala našem fra Juri. Još jednom svima veliko HVALA!“

Na kraju svima se obratio fra Jurica i svima zahvalio na dolasku i pozvao na druženje u crkvenom dvorištu.

Ovaj dan je bio posebno i lijepo iskustvo i lijepa uvertira u proslavu našeg patrona. Danas kad mladi odlaze iz naših krajeva i ne nalaze smisao u vjeri i Crkvi mi smo odlučili biti dio Frame i biti bolji ljudi i Bogu svome dati malo a on neka umnoži.Ante Pavlinović

Svima srdačan i pozdrav od svih iz Frame Podhum kod Livna. Mir i dobro!

Ante Pavlinović