Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

Proslava sv. Ante i blagoslov kipa u župi Čuklić

U Čukliću župi livanjskog kraja, slavi se blagdan svetoga Ante. Vjernici će se za taj blagdan pripremati Trodnevnicom koja počinje u četvrtak 10. lipnja. Program će počinjati Svetom misom u 18 sati.

Prvu večer misno slavlje predvodi fra Emanuel Radić, kapelan u Livnu, drugu večer (petak) fra Jurica Periša župnik u Podhmu. Misu uočnicu predvodi fra Slaven Brekalo župnik iz Duvna.

Na blagdan svetoga Ante mise su 9 sati 11 sati i 18 sati. Centralni misno slavlje predvodi fra Zdravko Dadić, definitor gvardijan samostana svetog Ilije u Sesvetskog Sopnici. Fra Zdravko je pročelnik Vijeća za sakralnu umjetnost i građevinarstvo on će blagoslovit novopostavljeni kip Svetog Ante Padovanskog. Djelo akademskog kipara Ilije Skočibušića.

Kroz Trodnevnicu i na sam blagdan pjevat će Zbor župe Čuklić pod ravnanjem s. Nevene Cvitanović.

Sv. Ante svjedoči Boga i duhovnom i fizičkom dimenzijom – propovijeda i pomaže ljudima u potrebi. I poziva nas da shvatimo da je to neodvojivo – trebamo i čitati Sveto Pismo i živjeti ga te poticati druge ljude svojim primjerom.

Baš tako i ovaj jedinstveni kip prikazuje sv. Antu sa Svetim pismom u jednoj te ljiljanom u drugoj ruci simbolizirajući neodvojivost molitve i rada u Isusu Kristu.

Izmolimo da i nama, baš kao ljudima na svojim hodočašćima vrati pouzdanje, strpljivost, sklad; otkloni nemir duha. Prisjetimo se koliko je žalosnih slučajeva ublažio svojom riječju vjere i pozivom da izađu iz uskoće sebičnosti, prkosa, mržnje, nepomirljivosti, pohlepnosti te dopustimo da Bog i ovog lipnja pomoću sv. Ante uđe u naša srca.