Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

Proslava svete Ane u Golinjevu

Svečanim misnim slavljem, u srijedu 26. srpnja kod kapalice svete Ane u Golinjevu kod Livna proslavljen je sveti Joakim i Ana. Misno slavlje predvodio je fra Luka Šarčević uz koncelebraciju fra Jurice Periše. Selo Golinjevo je u Župi Podhum kod Livna koje je kao i druga mjesta buškoblatskog kraja doživjelo istu sudbinu nakon potapanja polja i stvaranja umjetne vodene akumulacije Buško Jezero. O proslavi svetaca zaštitnika rodnog sela brojni naši golinjevčani dođu obići stare kuće svojih roditelja i predaka i kraj mjeseca srpnja je vrijeme susreta i druženja raseljenih nam župljana.

U propovijedi fra Luka je istaknuo važnost djedova i baka za obitelji i Crkvu danas. „ Mi smo potomci zajedničke povijesti koju treba čuvati i graditelji smo zajedničke budućnosti.  Doista ako želimo znati tko smo i koliko vrijedimo, trebamo se sa zahvalnošću sjećati onih od kojih smo potekli, koji su nam dali dar života. Zahvaljujući svojim bakama i djedovima shvatili smo temeljnu poruku povijesti: da su dobrota, nježnost i mudrost krojeni na kojima počiva čovječanstvo. Mnogi od nas udahnuli su miris evanđelja u domu svojih baka i djedova, u njihovoj kući osjetili smo snagu vjere, ljepotu velikih kršćanskih blagdana Božića i Uskrsa doživjeli u njihovu domu.

Od svojih baka i djedova naučili smo da ljubav nikad nije prisila, da nikad ne lišava drugoga njegove unutarnje slobode. Tako su Joakim i Ana voljeli Mariju; i tako je Marija ljubila Isusa, ljubavlju koja ga nije nikad gušila i sputavala, nego mu pomagala da izvrši poslanje zbog kojeg je došao na svijet. Naučimo to pojedinci i kao Crkva – zajednica vjernika: nikad ne tlačimo tuđu savjest, ne sputavajmo slobodu drugoga  a prije svega nemojmo nikad uskratiti ljubav i poštovanje prema svojim starijima koji u povjereni našoj brizi. Stariji su dragocjeno blago, oni čuvaju povijesti koja je veća od njih samih.

Nismo mi samo djeca koja trebaju čuvati baštinu, već smo  i radnici koji trebaju graditi budućnost. Naši stariji živjeli su i žrtvovali se za nas te nas oni danas pitaju: Kakvu budućnost želite izgraditi? Što ćete vi ostaviti svojoj djeci i unucima? Kakav ćete im primjer dati?. Hoćemo li im mi ostaviti primjer čestita i poštena života, predane vjere u Boga, osjećaj za društvenu pravdu ili će nas upamtiti po slaboj vjeru, kao društvo koje počiva na korupciji i profitu pojedinca, neprijateljstvu, mržnji ili neslozi? Hoćemo li budućim generacijama ostaviti zatrovanu prirodu, punu smeća i otpada ili možda zdrav okoliš?

Živimo u kulturi samoće i ostavljenosti. To je naša činjenica. U Psalmu čitamo:  „Ne zabaci me u starosti, kad mi malakšu sile, ne zapusti me.“ Čuvajmo se mentaliteta bezosjećajnosti, njegujmo u sebi osjećaj zahvalnosti, poštovanja i strpljivog prihvaćanja. Neka nam sveti Joakim i Ana budu uzor i neka nas zagovaraju kod Boga: neka nam pomognu da poštujemo svoju prošlost i na njoj gradimo svoj život. Neka nas podsjete na duhovnu važnost i poštovanje svojih djedova i baka i starijih u izgradnji bolje budućnosti. Budućnosti u kojoj stariji ljudi nisu gurnuti u stranu.

Misna čitanja i liturgijsko pjevanje predvodile su časne sestre iz više družbi koje su svojim obiteljskim krojenima iz ovog sela. Velik broj naroda i ove godine se okupio u molitvi na grobovima svojih predaka i najmilijih i oko kapelice svete Ane.

Na kraju svete mise fra Jure je zahvalio fra Luki na dolasku i nadahnutoj propovijedi. Pred kraj svete mise fra Luka je izmolio molitvu za djedove i bake pape Benedikta XVI. Te sve ih blagoslovio. Zaključna poruka svima nama neka ostanu misli propovjednika: „Poštujmo djedove i bake kao resurse vjere, znanja i mudrosti a neka im njihovi unuci budu izvor sigurnosti života, radosti i vedrine.“