Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

SAKRAMENT SVETE KRIZME U PODHUMU 2023.

U nedjelju 30. travnja 2023. u Župi Podhum preuzvišeni biskuk dr. Marko Semren podijelio je sakrament svete potvrde krizmanicima kojih je bilo dvadeset.

Zvona svetog Ive u Podhumu najavila su dolazak dragog nam biskupa fra Marka koji je svečano dočekan pred župnom crkvom. Poštujući obred dočeka biskupa ministranti i župnik fra Jurica Periša uz skladno pjevanje župnog zbora procesijski su ušli u crkvu i u molitvi i blagoslovom biskupa otpočeli susret s kandidatima za sakrament kršćanske zrelosti.

U ugodnom razgovoru i susretu biskup Marko ohrabrio je kandidate za krizmu primjerima iz svakodnevnog kršćanskog života potičući ih da hrabro žive svoj kršćanski poziv i ljudsko dostojanstvo poput i našeg livnjaka Zlatka Dalića koji uz vjeru i skromnost postiže velike i vidljive pothvate života koji i drugi u svijetu primjećuju.

Svečanom ulaznom procesijom započelo je euharistijsko i slavlje svete potvrde koju je biskup Marko proslavio u koncelebraciji gvardijana fra Marka Ešegovića, fra Mate Puđe, svećenika rodom iz Miša a fratra Provincije u Splitu, fra Miroslava Ištuka, bivšeg župnika u Podhumu i fra Jurice Periše, mjesnog župnika.

Barbara Kuliš i David Miloloža uvodnim pozdravom zaželjeli su biskupu Marku dobrodošlicu i zamoli ga da ih uvede u sveto misno slavlje i podjeli im sakrament svete potvrde. Biskupu je uručen buket cvijeća kojega je biskup ostavio kod kipa svetog pape Ivana Pavla II. u podumskoj crkvi.

U uvodu u misno slavlje biskup Marko sve je pozdravio riječima: „Dragi krizmanici, roditelji, kumovi, prijatelji naših krizmanika ovih dana smo se posebno prepustili Duhu Svetom i njegovu djelovanju u svakom pojedinom kao i zajednici, za vrijeme osobne pripreme za slavljenje sakramenta krizme. Imali smo mogućnost iskusiti da iz Božje Riječi prodire svjetlo  u naše riječi i u naš život. U njoj otkrivamo drukčiji odnos prema Bogu, drugome, zajednici, svijetu, sebi. U njoj otkrivamo vjeru, povjerenje, slobodu, odgovornost, oprost, radost, jer je ona jedina pogodna da naznači Božji dolazak k nama i naše okretanje k Njemu u vlastitoj krhkosti i ograničenosti. Riječ Božja nam pomaže da možemo razumjeti na što je kršćanin pozvan da bude i da čini u Božjem planu života radi dobra ljudi. Svojim uskrsnućem Isus je postao Gospodin, «Pastir i čuvar naših duša». Isusovo gospodstvo nije političko utemeljeno na snazi, organizaciji, moći, novcu, nego je njegovo gospodstvo utemeljeno na sposobnosti ljubiti i dati se. Znamo li «prepoznati» Kristov glas među tolikim glasovima koje svaki dan slušamo?“

Misna čitanja kao i molitve čitali su krizmanici dok je zbor skladno uzveličao ovaj dan svečanim pjevanjem crkvenih popjevki. Župnik fra Jurica pročitavši kandidate za sveti sakrament rekao je: Oče biskupe ovi mladi ljudi kroz dvije godine župnih kateheza pripremali su se za ovaj dan, svjedočim kako su dostojni primiti po vašim rukama silu Duha Svetoga. Ohrabrite ih svojom pastirskom riječju i neka ih stazom života nosi snaga Duha Svetoga kao i apostole kako bi bili radosni vjesnici evanđelja i hrabri kršćani.

Biskup je u nadahnutoj propovijedi istaknuo: „Dragi krizmanici! Ovaj je dan jedan i jedinstven, neponovljiv u vašem životu. Zato što se dar sv. krizme, sedmerostruki dar, samo jednom u životu prima, s pečatom dara Duha Svetoga. Ne možete ovo više nikada ponoviti, ali morate ove darove Duha Svetoga svakoga dana razvijati, s njima surađivati i milosti umnažati.

Dragi roditelji i kumovi, vi ste i danas uz naše krizmanike kao odgovorni svjedoci i podupiratelji naših krizmanika a najljepša pouka i odgoj za njih jest vaš roditeljski i kumovski primjer kršćanskog života. Danas posebno molimo za zvanja u mjesnoj crkvi i općoj crkvi.

Pozvani smo da prepoznamo Kristov glas i spremno se odazovemo u služenju Bogu i čovjeku.biskup Marko Semren

Nakon obnove krsnih obećanja mladi praćeni svojim kumovima primili sveti sakrament potvrde. Ovo je bio radosni događaj cijele župne zajednice kao i obitelji krizmanika koji su u veliko broju došli na svetu misu.

Na kraju svečanom slavlja Nikolina Eranović i Luka Mihaljević zahvalili su biskupu na dolasku i uručili mu prigodnu sliku Podhuma i sireve kao uspomenu na njih i ovaj dan.

Radost je nastavljena i nakon svete mise kad su krizmanici načinili zajedničke i obiteljske fotografije te sa svojim gostima i uz zajednički obiteljski stol nastavili slavlje svete potvrde.

Na kraju ovog izvještaja o slavlju svete potvrde pročitajte poticajne riječi biskupa fra Marka Semrena: 

„Dragi krizmanici, vi ste proljeće katoličke Crkve, proljeće hrvatskog naroda! Otuda dolazi i odgovornost prema sebi, prema Bogu, prema Domovini. Molimo Gospodina da nam udijeli svoga Duha i njegovo djelovanje u nama kako bismo ga u svemu nasljedovali, da svaka životna situacija bude za nas prigoda da pokažemo njegovo svjetlo, njegovu dobrotu, njegovu blagost, njegovu strpljivost, njegovu ljubav.

Dragi krizmanici, vi ste miljenici Duha Božjega! Pripremajući se za sakrament sv. potvrde pristupili ste vjeronauku savjesno i sustavno, pod vodstvom odgovornih vjeroučitelja i budnim okom i savjetom vaših zauzetih roditelja. Zahvaljujem stoga svim katehetama na njihovu marljivu zalaganju i strpljivoj pouci. Hvala i roditeljima koji su sve bogobojazno i odvažno poduzeli da im djeca budu poučena u vjeri i da steknu puno spasonosno znanje koje ih osposobljuje za što pobožnije primanje sakramenta krizme i za vječni život.”

„Duše Sveti Bože, koji svojim dahom procišćuješ pameti i srca ljudska, obogaćujući ih darovima svojim, tješeći ih kad su ožalošćena, ispravljajući ih kad su zavedena, braneći ih kad su napastovana, budi svjetlo u ovim krizmanicima, da s Božjega puta nikada ne skrenu i da na tom putu nikada ne posrnu. Amen.“