Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

SHKM 2024 U LIČKOM LEŠĆU

Uoči 12. Susreta Hrvatske katoličke mladeži u Gospiću i župljani Lešća i Prozora primili su na konak 29 mladih iz Vidoša i Podhuma iz Bosne i Hercegovine kojima su se ujutro pridružili i putnici iz Sesvetsko–vugrovečkog dekanata, Ludbrega i Preloga te Sikirevaca i Strizivojne. Ukupno 176-ero mladih vjernika s njihovim svećenicima i časnim sestrama dočekano je u župnoj crkvi gdje je zajedničku molitvu za nacionalni susret mladih predvodio župnik domaćin Ivica Miškulin, koji je ovom prilikom gostima predstavio svoju župu i narod ovoga kraja.

Predstavili su se i gosti, sami mladi i njihovi svećenici koji su, budući da dolaze iz uglavnom velikih župa, imali što ispričati o svojim aktivnostima i sadržajima, a da se i naš domaći narod u mnogo čemu može mjeriti s njima dokazali su i članovi, a osobito članice župnog pastoralnog vijeća koje su uz pomoć Hostela Majsić, koji je pripremio topli obrok, pripremile i poslužile i kolače i sve ostalo što je potrebno mladeži od puta i domaćinima, tj. više od 200 osoba raspoređenima u dvjema dvoranama u pastoralnom centru te u Staroj školi.

Svoj su obol dali i mladi članovi KUU Gacka svirkom i pjesmom u crkvi te za vrijeme druženja ispred župnog stana. Ovom su prigodom i gostujuće skupine mladih vjernika pokazale kako oni slave Boga pjesmom, pa i pratećom koreografijom, a lešćarske su curice podučile mlade časne i kako se kod nas u kolu igra, te otpjevale nekoliko izvornih pjesama s kojima su nedavno nastupile na Smotri dječjeg izvornog folklora u Otočcu. Kako većina od njih i nema minimalnih 14 godina da bi uopće mogle sudjelovati na Susretu HKM u Gospiću, bilo im je ovo druženje, spontana razmjena dobre volje i kulture – Susret u malom.

Pjesmom dočekani Slavonci su se stihovima Domaćine na svemu ti hvala – što je tvoja desna ruka dala i oprostili te se uputili u Gospić kako bi bili dio velikog susreta i među 10.000 mladih vjernika molili i družili se pod geslom Raduj se za svoje mladosti.

Moralo je, kako bi radost bila potpuna, nakon kišnog i hladnog jutra, i sunce zasjati. (Glas Gacke)