Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

SRCE ZA MOGA KRALJA

Draga djeco, vjerujte, za vaše očeve i majke, još više bake i djedove Prva sveta Pričest je poseban dan kao i vama danas. Nostalgično ga se sjećamo i pamtimo jer svi smo mi primili svoga Isusa u naručje svoga srca. Naše srce i naša duša bila je tada ponosna što Isusa ima u sebi, što Isusa ima za svoga prijatelja. Nahranili smo se njegovim Tijelom i napojili se njegovom Krvlju.

Ispričat ću vam draga djeco jednu kinesku priču koja govori kako je u jednom kineskom kraju na vlast došao jedan mladi kineski kralj. Bila mu je želja posjetiti svako mjesto i svako selo svoga kraljevstva. Kamo god je došao promatrao je kuće i dvorišta. I koja mu se kuća dopala u toj kući bi prenoćio. Nakon što bi odlazio sa svojom pratnjom, tu obitelj koja bi ga primila, gdje se lijepo odmorio, naspavao i najeo – bogato bi nagradio. Naravno kako se taj glas o toj kraljevoj dobroti i nagradi brzo proširio : svi su se trudili kada su čuli kraljevog glasnika da će doći u njihovo selo ili mjesto, što bolje urediti svoju kuću, uljepšati dvorište i okućnicu, zasaditi cvijeće kako bi se kralju dopala baš njihova kuća i kako bi kralj izabrao da baš kod njih prespava.

Tako je kralj došao u jednu daleku provinciju svojega kraljevstva koje nije baš bilo imućna, već više siromašno nego bogato. Kraljev glasnik je najavio : ‘Za mjesec dana vam dolazi kralj i prespavat će u najljepšoj kući koja ga primi i pogosti.

Što mislite, djeco, što su ti ljudi radili tih mjesec dana ? Pripremali su se za kraljev dolazak. Jako su se trudili oko svoje kuće i okućnice kako bi kralj zamijetio baš njihovu kuću te baš kod njih prespavao. Svi osim jedne kuće. Više kućice nego kuće. Kućice jedne siromašne udovice koja je imala svoga maloga sina koji je svaki dan pasao ovce kako bi mogli preživjeti. Bili su vrlo siromašni. I oni su počistili svoju kuću ali je nisu mogli urediti kao drugi. I kada je kralj dolazio u to mjesto, tada je mali sin te siromašne udovice, uzeo crvenu boju i na tu malu trošnu kućicu nacrtao jedno veliko srce i ispod njega napisao: OVO JE SRCE ZA MOGA KRALJA. I kada je kralj prolazio selom, uistinu zapale su mu oči mnoge prekrasno uređene kuće. I kada je došao do kraja toga sela i kada je počeo birati gdje će ovaj put prespavati, naišao je upravo na tu malu trošnu kućicu te udovice i toga maloga djeteta. I kada je ugledao to nacrtano srce i ispod natpis koji je taj dječak napisao odlučio je i naredio svojoj pratnji da će baš u ovoj kućici prenoćiti, bez obzira što u toj kućici nije bilo čak ni kreveta nego su na podu spavali.

Svi su ostali začuđeni : kako baš u najgoroj i najsiromašnijoj kućici izabire prespavati. Po odlasku je, kako je bio običaj bogato nagradio tu siromašnu obitelj. I tada je rekao : ‘Vidite, svi ste uredili svoju kuću za kralja. Svi ste uredili svoje okućnice, svoje vrtove… jedino mi je ovaj dječak dao svoje srce koje nacrtao na zidu svoje kuće za svoga kralja. Nitko od vas mi nije takvo nešto učinio.

Poučna priča draga djeco. Poučna i to upravo za vas. Danas ste uistinu uređeni u svojim prekrasnim bijelim haljinama, koje ste već jednom nosili: znate kad? na svetom krštenju. Te haljine ste ponovno obukli. Ponovno ste ih izbijelili na svetoj ispovijedi jučer. I vi ste pripremili svoje domove – svoja bića za Kralja svih kraljeva – Isusa Krista.

Ali nemojte mu danas zaboraviti pokloniti – ne samo svoje kuće, tanjur za stolom ili nešto slično što će već sutra nakon svečanosti nestati iz vaše okoline, već mu darujte svoje srce. Odlučite mu od nas zauvijek pripadati. Zauvijek ostati njegovi prijatelji. Zauvijek ostati ovako dobri : redoviti na vjeronauku, revni u školi, poslušni svojim roditeljima i odgojiteljima u školi i u crkvi.

Da svake nedjelje dolazite k njemu ovdje u crkvu, da se na svakoj misi nahranite njegovim Tijelom, da se što češće čistite u svetoj ispovijedi. To znači darovati Isusu svoje srce. Da Isus ostane u Vašemu srcu. Da vam uvijek bude stalo do toga da Isus bude u vašem srcu kao danas. Da vam svaki dan bude dan svete pričesti kao danas. Jer to je Isusova želja, čuli smo kako je rekao u današnjem evanđelju : « A želite li donositi dobre plodove u svome životu?

Ako da, onda ostanite zauvijek u Isusu a Isus u vama. Darujte mu svoje srce dana. Recite mu : ‘Isuse, evo ti moje maleno dječje srce, ono neka je svaki dan tvoj mali dom. U njemu ostani zauvijek. Želim te nositi kroz svoj život. Želim te čuvati od zlih i zločestih ljudi. Želim te svaki dan počastiti najboljim stvarima koje imam u svom srcu. Želim da ti bude lijepo u mome srcu. Živio Isuse u našim srcima!