Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

PROSLAVLJEN BLAGDAN DOMAĆEG BLAŽENIKA IVANA MERZA

Odavno katolici Banje Luke nisu doživjeli ovakav način proslavljanja svoje pripadnosti Kristovoj Crkvi – kao u srijedu, 10. svibnja 2023., na blagdan njihovog sugrađanina, mladoga vjernika-laika blaženog Ivana Merza. Slavlje se odvijalo prije podne u katedrali, a poslije podne u župnoj crkvi, u kojoj je blaženik kršten i u obližnjem Katoličkom školskom centru, koji je utemeljen na blagdan bl. Ivana 10. svibnja 2005.

Svečano koncelebrirano misno slavlje u katedrali je predvodio domaći sin, kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i metropolita u miru. S njim su koncelebrirali domaći biskup Franjo Komarica i dvadesetak svećenika iz raznih dijelova biskupije.

Posebna specifičnost ovogodišnjeg slavlja su bila djeca, članovi dječjih župnih zborova iz osam župa, njih oko dvije stotine. Iako je bio radni dan, zahvaljujući dobrohotnosti upravā školā, ta su djeca dobila slobodan dan i sa svojim voditeljima, sestrama redovnicama ili laikinjama, a iz nekih od župa i s vlastitim župnikom, hodočastili u svoju katedralu, baš na blagdan njihovog nebeskog zaštitnika. Sve je organizirala s. Julijana Dijaković, biskupijska koordinatorica crkvenog pjevanja.

U katedrali je bilo doista jedinstven, radostan ugođaj, koji su stvorili svojom djetinjom nevinošću i raspjevanim svojim glasićima sretna djeca, sretnih roditelja. Odavno tako brojni zbor pjevača tako složno i jednodušno nije predvodio liturgijsko pjevanje na jednom bogoslužju u katedrali. Mnogim starijim „misarima“ je došla suza radosnica na oko, slušajući skladno pjevanje svih dijelova mise – predviđenih za pjevanje.

To je primijetio već na početku mise i biskup Franjo, koji je – kao domaćin izrazio dobrodošlicu i kardinalu i svećenicima i redovnicama i svim štovateljima blaženog Ivana Merza, a napose mladim pjevačima i njihovim voditeljicama, imenujući poimence njihove župe.

Čitanja i pripjevni psalam su izveli mladi pjevači, a evanđelje je otpjevao fra Tomislav Svetinović, župni i samostanski vikar na Petrićevcu.

U prigodnoj homiliji kardinal Vinko je najprije izrazio svoju radost zbog brojnih nazočnih štovatelja blaženog Ivana Merza. Zatim je prikazao život blaženog Ivana od rođenja i stasanja u Banjoj Luci, do njegova vjerničkog i intelektualnog zrenja tijekom 1. svjetskog rata i poraća u europskim velegradnim krajevima. Posebno je govorio i o njegovom, kao profesora u Zagrebu, vrlo zauzetom apostolskom djelovanju, ne samo diljem Hrvatske nego i BiH.

Potaknuo je sve nazočne da se ugledaju u njegov doista svijetli primjer i razmisle, kako bi ga mogli slijediti u svojim životnim prilikama.

Molitvu vjernika su predmolili pjevači, moleći za crkvene redove, za odgovorne u društvu, za djecu, mlade, napuštene, bolesne i umiruće.

Na kraju misnog slavlja, predstavnici jedne od župa iz livanjskog kraja –  Podhum, darovali su kardinalu Vinku i biskupu Franji lijepe velike slike – fotografije njih dvojice tijekom liturgijskih slavlja koja su imali u njihovoj župi.

Biskup Komarica je sa svima nazočnima izmolio molitvu blaženom Ivanu Merzu pred njegovom slikom i relikvijama te podijelio zahvalnice svim zborovima za njihovo aktivno sudjelovanje u liturgijskom pjevanju kod tog svečanog bogoslužja. Zahvalio je svim mladim pjevačima što redovito dolaze na probe i radosno pjevaju kod mise u svojim župama. Pohvalio je njihove roditelje, vjeroučitelje i voditeljice njihovih zborova za iskazanu ljubav prema Kristu i njegovoj Crkvi. Ohrabrio ih je sve da nastave tako, kako bi se ispravno vjernički spremali za svoju budućnost i oduševljavali i druge svojim primjerom.

Nakon zajedničkog fotografiranja i zajedničkog objedovanja u dvorištu katedrale i biskupije, otišli su dalje prema planiranom dogovoru.