Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

SVETA OBITELJ: POTICAJ ZA SVETOST U MOJOJ OBITELJI

Nekoliko dana nakon Božića liturgija nas poziva da upremo svoj pogled u Svetu Obitelj Isusa, Marije i Josipa. Lijepo je razmišljati o činjenici da je Sin Božji želio, kao i sva djeca, imati potrebu za toplinom obiteljskog gnijezda. Upravo zato, jer je to Isusova obitelj, obitelj iz Nazareta je uzorna obitelj u kojoj sve obitelji na svijetu mogu pronaći svoju sigurnu točku i sigurno nadahnuće.

U Nazaretu je niknulo proljeće ljudskog života Sina Božjega, u času u kojem je začet po Duhu Svetom u Marijinu djevičanskom krilu. Unutar gostoljubivih zidova nazaretskog doma, Isusovo djetinjstvo protjecalo je u radosti, okruženo Marijinom majčinskom brižnošću i Josipovom skrbi, u kojem je Isus mogao vidjeti Božju nježnost.

Po uzoru na Svetu Obitelj, pozvani smo ponovno otkriti odgojnu vrijednost obitelji: ona se mora temeljiti na ljubavi koja uvijek iznova rađa odnose otvarajući obzore nade. U obitelji se može iskusiti iskreno zajedništvo kada je to dom molitve, kada su osjećaji koji povezuju članove obitelji ozbiljni, duboki i čisti, kada oproštenje ima prevagu nad neslogama, kada svakodnevna grubost života ublažava uzajamna nježnost i radosno prianjanje uz Božju volju.

U svakoj obitelji, istina, ima problema, a katkad i prepirke. „Oče, posvađao sam se…“ – ljudi smo, slabi smo i svima nam se ponekad dogodi da se posvađamo u obitelji. Reći ću vam nešto: ako se posvađamo u obitelji, neka dan ne završi, a da se nismo pomirili. „Da, posvađao sam se“, ali prije nego što dan završi, pomiri se.

A znaš li zašto? Zato što je hladni rat sljedećeg dana vrlo opasan. Ne pomaže. A zatim, u obitelji postoje tri riječi, tri riječi koje se uvijek moraju čuvati: „molim“, „hvala“, „oprosti“.

 „Molim“, kako ne bih bio nasrtljiv prema drugima. “Mogu li, molim te, to učiniti? Misliš li da to mogu učiniti?“. „Molim“. Uvijek, ne budi grub i nasrtljiv. „Molim“, to je prva riječ.

„Hvala“: tolika pomoć, tolike usluge koje činimo jedni drugima u obitelji. Uvijek zahvaliti. Zahvalnost je krv plemenite duše. „Hvala“.

 A zatim – to je najteže reći: „Oprosti“. Zato što mi uvijek činimo loše stvari i često se netko zbog toga osjeća uvrijeđeno. „Oprosti mi“, „žao mi je“. Ne zaboravite te tri riječi: „molim“, „hvala“, „oprosti“. Ako u obitelji, u obiteljskom ozračju postoje te tri riječi, obitelj je dobro. (Papa Franjo)