Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

TIJELOVO I PROCESIJA U PODHUMU

U četvrtak, 8. lipnja 2023. godine svetkovinu Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo – Brešančevo, posebno svečano proslavili su vjernici u župi Podhum. Svečano euharistijsko slavlje u večernjim satima, a potom i Tijelovsku procesiju u crkvenom dvorištu predvodio je župnik fra Jure.

Postoji glasoviti odlomak iz propovjedi Ivana Zlatoustog u kojemu on kaže:

 “Hoćeš li častiti Tijelo Kristovo? Tada nemoj previdjeti da je to tijelo golo. Ne časti Gospodina u Crkvi sa svojim svilenim odjećama, dok ga izvan Crkve ne zapažaš, gdje zbog hladnoće i golotinje trpi…

Što koristi, ako je stol Gospodnji prenatrpan zlatnim kaležima, dok On sam zbog gladi propada? Najprije nahrani Njega koji gladuje; a zatim ukrasi stol Gospodnji od onoga što preostane.”

Ako iskrena srca razmislimo o njegovim riječima, mora se priznati da je u pravu. Slično upozorenje nalazimo i u Jakovljevoj poslanici.

U euharistijskom slavlju susrećemo Isusa. Isusa, međutim, susrećemo isto tako u svakom čovjeku koji nas treba. U ljudima kojima su uskraćena temeljna ljudska prava.

Susret s Isusom u euharistiji želi nam otvoriti oči za nazočnost Božju u svakom čovjeku. Čovjek je prvi i najveći sakrament, znak Božje nazočnosti na zemlji.

Prije svih sedam svetih sakramenata, Bog se po utjelovljenju izričito poistovjetio sa svakim čovjekom: “Bijah gladan i nahranili ste me…”.

Tijelovska procesija nije neki muzej za razgledavanje starina. Kršćansko bogoslužje nije ‹zaštićeni prirodni park›. Ono se događa posred svakidašnjeg života. Tijelovska procesija potiče da ‘prepoznamo Krista’ ne samo u Presvetom Oltarskom Sakramentu, već na licu brata čovjeka.

Isus pripovijeda o Božjoj ljudskosti, o solidarnom Bogu koji je uvijek na strani patnika, blizu svima onima koji su pogođeni zlom ili progonjeni zbog pravednosti. ‘Dajte im vi jesti!’ – tako Isus jednom reče zbunjenim učenicima.

Ako znaš da je netko osamljen, posjeti ga! Ako znaš da netko tuguje ili se nalazi u dubokoj depresiji: Pođi k njemu! Daruj komadića svoga vremena! Ne živi samo za sebe! ‘Dajte im vi jesti’ – to je Isusov nalog učenicima! “

Caritas, briga za druge, nije neko drugo područje kršćanstva pored bogoštovlja, nego je ukorijenjena u njemu i pripada mu. Horizontala i vertikala su u euharistiji, u ‘lomljenju kruha’, nerazdvojno povezani.”

Procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom ispred kojeg su ministranti, prvopričesnici, krizmanici i framaši posipali ružine latice na sve četiri strane svijeta blagoslivljalo se i molilo za obitelji i župnu zajednicu.

Velik broj župljana te skladno i lijepo pjevanje predvođeno župnim zborom i Lucijom Omazić učinilo je ovaj dan svečanijim i dostojnim svetkovine koju smo proslavili.