Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

URUČENE SU VEČERNJAKOVE DOMOVNICE 2020. – POGLEDAJTE TKO JE SVE DOŠAO U BAD HOMBURG

Večernjakova domovnica iz godine u godinu svojim Izborom najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla dokazuje veliki društveni utjecaj koji se dobrim dijelom mjeri i imenima koja stižu na glamuroznu finalnu večer u Bad Homburg, grad kojeg su svojedobno voljeli posjećivati brojni europski kraljevi i carevi te rusko plemstvo.

Večeras, preko crvenog tepiha u prestižnu dvoranu Kurhausa stigli su finalisti Večernjakovog izbora među kojima su i dobitnici Večernjakove domovnice.

Dodjela prestižne nagrade ove se godine odvija se pod visokim pokroviteljstvom ministra vanjskih i europskih poslova dr. Gordana Grlića Radmana i pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kojeg vodi državni tajnik Zvonko Milas.

Osim šefa hrvatske diplomacije Grlića Radmana i državnog tajnika Milasa, među petstotinjak gostiju večeras u Bad Homburgu su predstavnici brojnih hrvatskih udruga, zajednica i klubova  iz cijele Njemačke, Austrije i Švicarske, pa i Nizozemske, Belgije, Francuske, Italije, Švedske. Ove godine u Bad Homburgu na Večernjakovoj domovnici su čak i uzvanici koji su stigli iz daleke Australije.

Bad Homburžani s ponosom prepuštaju svoj grad na jedan dan Hrvatima

Bad Homburg je danas cijeli dan u znaku Hrvata. U gradu se mogao češće čuti hrvatski, nego njemački jezik. Građani Bad Homburga odavno znaju zašto je to tako – u njihovom gradu održava se “Hrvatski Oscar” kako ga nazivaju njemački mediji, ili “mali sabor hrvatskog iseljeništva” kako je nazvala prije dvije godine Kolinda Grabar Kitarović kad je kao predsjednica došla u Bad Homburg na dodjelu nagrade Večernjakove domovnice. Bad Homburžani stoga s ponosom na jedan dan prepuštaju svoj grad Hrvatima.

To poštovanje Nijemaca prema ovom događaju s jednakim ponosom gledaju predstavnici hrvatskih gradova, županija, hrvatske vlasti, i rado se odazivaju pozivu Večernjeg lista na dodjelu u Bad Homburg.

Stoga su i večeras u Kurhasu trojica hrvatskih župana Nikola Dobroslavić, Ivan Anušić i Matija Posavec, njemački zastupnici u Bundestagu Markus Koob i Josip Juratović te hrvatski saborski zastupnik Željko Glasnović. Dodjelu nagrada prati i novi hrvatski veleposlanik u Berlinu Gordan Bakota u pratnji hrvatskih generalnih konzula iz Njemačke te predstavnika Hrvata iz Vojvodine Tomislava Žigmanova.

Da bi dodjela nagrada Večernjakova domovnica ispunila svoje ciljeve o spajanju i upoznavanju hrvatskih građana, te ostala glamurozna i svečana, neophodan je dolazak značajnih imena iz svih javno istaknutih područja. I večeras se slobodno može reći da su u dvorani prestižnog Kurhausa značajna imena iz svijeta sporta, glazbe, glumce, showbiza pa do politike, Crkve u Hrvata iz iseljeništva…, hrvatski branitelji koje Večernjakova domovnica iz godine u godinu s velikim zadovoljstvom ugošćuje. Tu je i poznati znanstvenik dr. Ivan Đikić.

Poznati gosti..

Među uzvanicima se tako mogu vidjeti fra Željko Ćurković (Offenbach),  fra Kristijan Montina (Wiesbaden) i fra Jurica Periša, župnik najveće iseljeničke župe Podhum na Buškom blatu. Tu su i predstavnici važnih hrvatskih institucija iz Domovine koje predvodi zamjenik voditelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš, direktori turističkih zajednica na čelu sa direktorom Dubrovačko-neretvanske TZ Vladimirom Bakićem, predstavnici Croatia Airlinesa predvođeni direktorom Komercijalnih poslova Slavenom Žabom. Iz najjužnije hrvatske općine Konavle, čija se vina tradicionalno piju na Domovnici došao je zamjenik načelnika Ivo Radonić te hrvatski ratni veterani, pripadnici Druge gardijske brigade HV Gromovi i hrvatski branitelj iz grada heroja Vukovara Peđa Mišić kao izaslanik gradonačelnika Vukovara Ivana Penave.

Na Domovnicu je došao gradonačelnik grada Bad Homburga Alexander Hetjes i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Gosti Večernjakove domovnice večeras uživaju u glazbi popularne zagrebačke glazbenice Vanne, tenora iz Dubrovnika Stijepe Gleđa Markosa, sopranistice Kristine Šop iz Münchena, mlade hrvatsko-njemačke glazbenice Chiare Ament iz Merfeldena te glazbenog dua Domižana iz Dubrovnika.

Program ovog vodećeg spektakularnog događaja vodi poznati hrvatski voditelj Franjo Ridjan te studentica Sveučilišta Libertas iz Dubrovnika Dora Puđa.

Izvor: vecernji.hr