Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

VAZMENO TRODNEVLJE U ŽUPI PODHUM 2023.

U nazočnosti velikog mnoštva vjernika, ovogodišnje Sveto trodnevlje i Uskrs, svečano su proslavljeni u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Podhumu.

Na Veliki četvrtak kršćani se diljem svijeta sjećaju Isusove posljednje večere sa svojim učenicima, te ustanovljenja euharistije i svećeničkog reda. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Jurica Periša. U homiliji je govorio o velikom četvrtu i našem kršćanskom zajedništvu. Svaka euharistija treba biti trenutak našeg zajedništva s Kristom i zajednicom vjernika. Lomeći euharistijski kruh pozvani smo u ovom svijetu biti Isusovi učenici koji nastavljaju poslanje koje su dobili na Posljednjoj večeri Velikog četvrtka. Nakon obreda Sveto otajstvo je premješteno u  prikladan prostor crkvenog ulaza gdje su vjernici ostali sve do ponoći te u tišini i osobnoj molitvi uz Gospodina kroz pobožnost svete ure bdjeli.

Na Veliki petak od 15 sati bila je prigoda za sakrament pomirenja do 17 sati. Obredima Velikog petka spominjemo se Kristove muke, te pratimo Krista na njegovu putu poniženja, trpljenja, patnje i smrti. Pokora, post, žalost i ozbiljnost daju pečat tome danu. Crkva ne slavi euharistiju, već promišlja o smrti puna žalosti i skrušenosti. Obredi Velikog petka podijeljeni su u tri dijela: služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest. Župni zbor kojim ravna Mirko Puđa svečano je otpjevao Muku po Ivanu,  te svojim pjevanjem uveličali obred Velikog petka. Ulogu pisca pjevao je g. Nikola Babić iz Podgradine, ulogu Isusa Marko Omazić, a članovi župnog zbora pjevali su ostale uloge (Miroslav Drma Propadalo – Pilat, Draško Ćurić – Petar, Veliki svećenik i sluga Velikog svećenika – Mirko Puđa te ulogu sluškinje otpjevala je Milka Propadalo). Obrede velikog petka predvodio je župnik fra Jurica Periša uz pomoć bogoslova fra Ante Pavića, sina naše župe rodom iz Vržerala. Fra Jurica je u kratkoj i nadahnutoj propovijedi pozvao okupljeni narod na razmišljanje koja je to poruka Velikog petka. U svojoj tragičnosti ovaj sveti dan nosi i svoju radosnu crtu, patnja nije konačna, u našim bolima, križevima i smrtima ostaje Isusova nada i poruka:

Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio!

U tom pozivu stoji ohrabrenje i poziv svim kršćanima.. Crkva je bila otvorena vjernicima cijelu noć, a u crkvi je pripravljen i Kristov grob, pred kojim su vjernici u tišini bdjeli i molili sve do subotnjeg jutra. Također je i na Veliki petak organizirano cjelonoćno bdijenje i molitva uz Isusov grob, kako je to i običaj u ovoj župi. Crkva je bila premala da primi sve vjernike koji su došli na obrede Velikog petka.

Na Veliku subotu u jutarnjim satima je bio blagoslov jela a fra Jure je bio na raspolaganju za svetu ispovijed brojnim našim župljanima koji žive i rade daleko od rodnog kraja i nisu imali mogućnosti kroz ovaj sakrament pripraviti se za Uskrs. U 20.00 sati započelo je Uskrsno bdijenje blagoslovom ognja ispred crkve, te paljenje Uskrsne svijeće koja je u svečanoj procesiji unesena u crkvu. Hvalospjev uskrsnoj svijeći otpjevao je Marko Omazić. Nakon hvalospjeva Uskrsnoj svijeći uslijedila su četiri čitanja iz starog zavjeta koji su čitali čitači koji su aktivni u službi čitača u župi (Mate Živko, Bože Sabljić, Tatjana Cikoja i bogoslov fra Ante Pavić). Veličanstveno dvoglasno članovi župnog zbora otpjevali su psalme koji su predviđeni za tu noć, a pjevali su (Angela Omazić, Milka Propadalo, Dražena Puđa, Lucija Omazić, Magdalena Pavić i Marko Omazić).

Svečanu misu Uskrsnog bdijenja slavio je župnik fra Jurica Periša. U prigodnoj homiliji govorio je o važnosti svjetla u životu kršćanina. Djeca svjetla naziv za prve kršćane treba biti odlika i nas današnjih kršćana. Pronijeti božje svjetlo tamo gdje jesno, živimo, radimo i na svoj način nosimo križ života. Čuvati svjetlo koje nam je Gospodin upalio na dan krštenja i pronositi ga hrabro unatoč vjetrovima svijeta koji pušu i žele utrnuti svjetlo koje nam je Bog upalio. Ujedinjeni zajedno s Kristom puno možemo učiniti svjedočanstvo i vidljiv znak je i naše svijeće koje smo u mrkloj crkvi držali u svojim rukama svi zajedno obasjali smo crkvu i tako potaknuti trebamo u svemu zajedno živjeti i raditi i onda će uspjeh biti vidljiv i zagarantiran.

U krsnoj službi blagoslovljena je voda kojom će se u vazmenom vremenu krstiti djeca u našoj župi. Župni zbor uz orguljaša Mirku Puđu uljepšao je Vazmeno bdijenje dajući mu notu radosti, jer su se zajedno sa pukom Uskrsne pjesme orile crkvom i unijele su radost Uskrsa u svako srce.

Uskrs kao najveći kršćanski blagdan i središnji događaj liturgijske godine svečano je proslavljen na nedjeljnim misama u 9:00 i 11:00 sati, a predvodio je ih župnik fra Jurica Periša.

Fra Jurica je u propovjedi pročitao poslanicu mjesnog biskupa Franje Komarice upućena puku naše biskupije, te nakon toga ohrabrio vjernike da se ne boje biti kršćani koji će svjedočiti živoga Krista ma gdje se nalazili po svijetu a posebno one koji su došli iz inozemstva da se ne stide kršćanski živjeti.

Pod pučkom misom kršteno je dvoje djece, Toni Miloloža sin Domagoja i Marije rođ. Šarić a kum je bio Marko Drmić iz Dobrića, te Ivan Škaro sin Josipa i Marije rođ. Pelivan kum Marijo Dragun iz Imotskog.

Pjevanjem pučkih Uskrsnih pjesama liturgijsko slavlje je uzveličao župni zbor kojem ravna Mirko Puđa. Na kraju svi ovi obredi nisu se mogli realizirati bez velike pomoći naših bojnih ministranata koji su u svakoj svetoj misi i obredu unijeli sebe, svoju zaigranost, radost služenja Bogu i svojoj župnoj zajednici.

Autor: Mirko Puđa