Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

VRT SVETOG IVE U PODHUMU

Na proljeće 2020. godine započeli smo ideju uređenja vrta svetog Ive u Podhumu. Kod ulaza u sakristiju kada o proslavi patrona naše Župe bude vanjski oltar nalazi se kip svetog Ive djelo umjetnika Blažanovića. ispred oltara i kipa nalazi se lijepi prostor kojeg smo upravo s početkom famozne pošasti korona virusa započeli s uređenjem i realizacijom ideja koje su za cilj imale poboljšanje tla i zaštitu travnjaka i crkve i župne kuće.

Naše tlo je jako izazovno jer je ispod tankog sloja zemlje nalaze slojevi pijeska i naš kraški teren koji je izrazito vodo-propustan. Konzultirajući stručnjake iz geologije i hortikulture započeli smo s dovoženjem zemlje kako bi oplemenili travnjak te ga pripremili za sjetvu nove travnate kulture.

Veliku pomoć smo imali od Zborke i Tomislava Badrova iz Podgradine koji su nam ustupili svoje strojeve iz firme Roccocomerc koji su dovezli 40 kamiona zemlje te s dva bagera krenuli u ravnomjerno raspoređivanje zemlje i ravnanje terena. Ovi radovi su bili priprema za novi travnjak i početak uređenja ove površine koja će biti lijepi ambijent i za molitvu i susrete ljudi u Podhumu.