Župa sv. Ivana Krstitelja

Podhum, Livno

ZAVJETNA MISA SVETOM IVI NA SVEKRU VODI

Deset godina, tradicionalno, na Svekru Vodi u Mišima prve subote u mjesecu kolovozu proslavimo svečano svetu Misu za sve poginule i nastradale kao i za obitelji kako bi nas uvijek pratio zagovor svetog Ive Krstitelja.

Ove godine bilo je svečano jer su bila tri svećenika i velik broj vjernika. Misu je predvodio fra Ante Barišić uz koncelebraciju fra Petra Ljubičića i fra Jure Periše.

U svojoj nadahnutoj i proročkoj homiliji fra Anto Barišić, svećenik franjevac provincije svetih Ćirila i Metoda iz Zagreba, prikazao je lik svetog Ive kao posebnog Božjeg proroka koji se na poseban način isticao u vjernosti prema Božjoj riječi. „Ivan je slijedio Božje poticaje i s Njime surađivao. I mi smo stvoreni da surađujemo s Bogom, osobito po liturgijskoj molitvi. U svojoj vjeri, u svojoj jednostavnosti i skromnosti Bog računa na svakog čovjeka a današnji dan svetog Ive prilika je da obnovimo svoj poziv i da mu u ovom svetom mjestu na tom daru zahvalimo“ istaknuo je predvoditelj ovog misnog slavlja.

Propovjednik je potaknuo sve nazočne a osobito roditelje i one koji se za to pripremaju: „Zamolite roditelje svetog Ivana Krstitelja, zamolite ovaj sveti par Joakima i Ane da zavolite život, da zavolite djecu i one najmanje jer naše obitelji danas žive u jednom čudnom svijetu. Fra Ante Barišić pozvao je okupljene vjernike da se ne prepuste očaju i pesimizmu nego da dopuste Bogu da ih vodi preko svoje riječi kako bi mogli plivati i protiv struja ovoga svijeta što svojim primjerom pokazuje i današnji svetac.